Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.atman.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi
.pl!not-for-mail
From: "Jan Werbiński" <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Galaretki - plusy i minusy
Date: Mon, 9 Dec 2002 14:27:52 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 93
Message-ID: <at25ov$ark$1@news.tpi.pl>
References: <asa7kn$i97$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<asalsa$bkv$1@news.onet.pl> <asb1rt$9d6$1@news.tpi.pl>
<asb7co$7vp$1@foka.acn.pl> <asb966$1hb$1@news.tpi.pl>
<asbaqa$a13$1@foka.acn.pl> <asbbr2$jhr$1@news.tpi.pl>
<asbdu4$bk6$1@foka.acn.pl> <asbgtn$j72$1@news.onet.pl>
<ascqi3$esj$1@foka.acn.pl> <asmsff$1pe$1@news.tpi.pl>
<1...@2...17.142.197> <at16vn$j06$1@news.tpi.pl>
<8...@2...17.142.197>
NNTP-Posting-Host: pa54.zgora.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1039440479 11124 213.25.235.54 (9 Dec 2002 13:27:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Dec 2002 13:27:59 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12596
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wirtualnej_polsce.pl> napisał w wiadomości
news:8882-1039427402@213.17.142.197...
>
> Użytkownik Jan Werbiński <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:at16vn$j06$...@n...tpi.pl...
> > > soja 13 49 44 74 61 27
> > 83 46
> >
> > jestem uczulony
>
> Tu nie chodzi o Ciebie Jasiu.
> Kwestią jest czy białko roślinne jest 'niepełne'.
OK
>
> > > fasola azuki 10 34 49 84 75 20
> > 83 51
> >
> > w warzywniaku nie znają
>
> 'dostępna tylko w dobrych warzywniakach'
szkoda, że tu ich nie ma, a ja nie mam zamiaru szukać i tracić czas
> > > ziemniak 16 36 40 59 60 29
> > 81 56
> >
> > za dużo węglowodanów
ale przyznasz, że ma za dużo węglowodanów?
> > > pszenica 12 29 53 78 25 30
> > 101 49
> >
> > kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w
którym
> > ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
>
> 13,68 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
Nie wiem czy jesz czystą przenicę, produkty z niej zrobione mają _znacznie_
mniej białka.
> > > owies 13 35 42 83 45 57
> > 84 61
> >
> > kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w
którym
> > ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
>
> 16,89 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
Owies jedzą zwykle konie. Płatki owsiane mają 6,9% białka i 69%
węglowodanów. 10:1 Te 17% o których piszesz to chyba jakieś bajki? W jakim
produkcie jadalnym z owsa jest 17%? Nie zjadasz cnyba surowego ziarna?
> > Z produktów, które dodałeś do mojej wypowiedzi praktycznie żaden oprócz
soi
> > nie nadaje się jako źródło pełnowartościowego białka w typowej diecie.
> > Użycie dowolnego z nich jako głównego źródła białka spowoduje olbrzymi
> > nadmiar węglowodanów, kalorii oraz tycie.
>
> ;) Oj Jasiu Jasiu jak Ty się potrafisz namęczyć byle tylko
> nie przyznać się do błędu.
> Zniechęcasz mnie trochę swoim podejściem
> ale i tak Ci napiszę:
> "W 1985 Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) publikowała takie dane:
> 56g białka dziennie dla 75 kilogramowego mężczyzny
> 48g białka dziennie dla 64 kilogramowej kobiety
> Zalecenia Brytyjskiego Departamentu Zdrowia i Opieki
> Społecznej (DHSS) są odrobinę wyższe, 68g dla mężczyzn
> i 54g dla kobiet. Obydwie organizacje zalecają
> spożywać 10% dziennej energii w postaci białka.
> Raport NACNE zaleca 11%."
> Jeśli z jakiś względów (np moda) ludzie chcą spożywać
> więcej białka, również mogą go sobie dostarczyć za
> pomocą produktów roślinnych: soczewica 28%,
> soja 36%,orzechy ziemne 25,8%, pistacje 21%,
> migdały 21%, nasiona słonecznika 23%, dyni 24%...
To, co pisze WHO nie znaczy, że ma rację i że jest to najlepsza ilość
zarówno dla młodego i dla starszego, a także dla sportowca czy pracownika
biurowego. Trochę zbyt ogólnie piszą. Są też inne badania, które twierdzą co
innego. Wynika z nich że dla mnie 56g białka to po prostu niedorzeczność.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Strona domowa http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/jw/
Nasza sieć http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/
|