Data: 2002-12-09 16:24:57
Temat: Re: Galaretki - plusy i minusy
Od: "Jan Werbiński" <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Chaciur" <gchat@na_wirtualnej_polsce.pl> napisał w wiadomości
news:25801-
> > > 16,89 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
> >
> > Owies jedzą zwykle konie. Płatki owsiane mają 6,9% białka i 69%
> > węglowodanów. 10:1 Te 17% o których piszesz to chyba jakieś bajki? W
jakim
> > produkcie jadalnym z owsa jest 17%? Nie zjadasz cnyba surowego ziarna?
>
> 17% to białko, masz racje, że nie jest popularne jedzenie owsa.
> Spójrz jeśli możesz na proporcje 'Ideał' i 'Owies' czy dla Ciebie
> ten zestaw aminokwasów nie jest zaskakujący? Bo dla mnie jest,
> zawsze słyszałem że białko roślinne jest złe i nigdy nie przyszło
> mi do głowy sprawdzić tego faktu. Fakt okazał się mitem.
> I nawet Ty czy ja, którzy interesujemy się dietą nabraliśmy się na
> niego.
Z tego, co piszesz można by się domyślić, że każde białko roślinne jest
pełnowartościowe. Czy aby nie "przeginasz" w drugą stronę? :-)
Chodzi ogólnie o to co jeść aby zaspokoić brakujące białko pełnowartościowe
w diecie. Produkty zbożowe i warzywne nie są idealnym źródłem w
przeciwieństwie do mięsa (zwłaszcza chudego lub np drób) niektórych ryb
(tuńczyk?), nabiału (serek wiejski, jaja).
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Strona domowa http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/jw/
Nasza sieć http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/
|