Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!uw.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.internetia.pl!not-
for-mail
From: "Chaciur" <gchat@na_wirtualnej_polsce.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Galaretki - plusy i minusy
Date: Mon, 9 Dec 2002 14:57:50 +0100
Organization: Netia Telekom S.A.
Lines: 69
Message-ID: <2...@2...17.142.197>
References: <asa7kn$i97$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<asalsa$bkv$1@news.onet.pl> <asb1rt$9d6$1@news.tpi.pl>
<asb7co$7vp$1@foka.acn.pl> <asb966$1hb$1@news.tpi.pl>
<asbaqa$a13$1@foka.acn.pl> <asbbr2$jhr$1@news.tpi.pl>
<asbdu4$bk6$1@foka.acn.pl> <asbgtn$j72$1@news.onet.pl>
<ascqi3$esj$1@foka.acn.pl> <asmsff$1pe$1@news.tpi.pl>
<1...@2...17.142.197> <at16vn$j06$1@news.tpi.pl>
<8...@2...17.142.197> <at25ov$ark$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.142.197
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1039442376 25801 213.17.142.197 (9 Dec 2002 13:59:36
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 Dec 2002 13:59:36 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.internetia.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Subject: Odp: Galaretki - plusy i minusy
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12599
Ukryj nagłówki
Użytkownik Jan Werbiński <j...@p...zgora.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:at25ov$ark$...@n...tpi.pl...
> > > > fasola azuki 10 34 49 84 75 20
> > > 83 51
> > >
> > > w warzywniaku nie znają
> >
> > 'dostępna tylko w dobrych warzywniakach'
>
> szkoda, że tu ich nie ma, a ja nie mam zamiaru szukać i tracić czas
myślę, że inne fasole są podobne, to jest przykład
(jak będe miał chwilkę to poszukam)
> > > > ziemniak 16 36 40 59 60 29
> > > 81 56
> > >
> > > za dużo węglowodanów
>
> ale przyznasz, że ma za dużo węglowodanów?
Tak, ma dużo węglowodanów.
Ma też 2,5g/100g białka w pełni wartościowego i to
jest istotą pojawienia go sie w tabelce.
> > > > pszenica 12 29 53 78 25 30
> > > 101 49
> > >
> > > kilka % białka i 85% węglowodanów. Wybacz ale to nie jest pokarm, w
> którym
> > > ilość białka jest istotna i ma znaczenie.
> >
> > 13,68 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
>
> Nie wiem czy jesz czystą przenicę, produkty z niej zrobione mają _znacznie_
> mniej białka.
ponieważ zawierają więcej wody,
ale stosunek energii B:W jest zachowany
> > 16,89 % białka, wszystkie aminokwasy egzogenne
>
> Owies jedzą zwykle konie. Płatki owsiane mają 6,9% białka i 69%
> węglowodanów. 10:1 Te 17% o których piszesz to chyba jakieś bajki? W jakim
> produkcie jadalnym z owsa jest 17%? Nie zjadasz cnyba surowego ziarna?
17% to białko, masz racje, że nie jest popularne jedzenie owsa.
Spójrz jeśli możesz na proporcje 'Ideał' i 'Owies' czy dla Ciebie
ten zestaw aminokwasów nie jest zaskakujący? Bo dla mnie jest,
zawsze słyszałem że białko roślinne jest złe i nigdy nie przyszło
mi do głowy sprawdzić tego faktu. Fakt okazał się mitem.
I nawet Ty czy ja, którzy interesujemy się dietą nabraliśmy się na
niego.
> To, co pisze WHO nie znaczy, że ma rację i że jest to najlepsza ilość
> zarówno dla młodego i dla starszego, a także dla sportowca czy pracownika
> biurowego. Trochę zbyt ogólnie piszą.
Taka uroda statystyki, dane są zawyżane ze względów bezpieczeństwa.
>Są też inne badania, które twierdzą co
> innego. Wynika z nich że dla mnie 56g białka to po prostu niedorzeczność.
Znalazłyby się też i takie które wskazałyby Ci przeciwny kierunek,
te które przytoczyłem są dość wiarygodne i się wzajemnie pokrywają.
pozdrawiam Chaciur
|