Data: 2017-11-10 16:06:21
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 10.11.2017 o 14:45, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>> Tym razem gęsie i ze skórą. Jak długo trzeba piec, żeby były miękkie?
>> Czy to możliwe, że wystarczy im (po wstępnym wysmażeniu tłuszczu) 15
>> minut, jak tym przepisie?
>>
>> http://www.ofeminin.pl/przepisy/piersi-z-gesi-s16354
60.html
> Jedna z ogólnobabciowych reguł mówi, by gęś piec tyle godzin, ile
> kilogramów ona waży.
Ta ogólnobabcina reguła dotyczy chyba pieczenia wszelkiego mięsa, bo
spotykam ją często w przepisach. Słusznie mi się chyba wydawało, że te
15 minut to będzie za krótko.
Jakoś ostatnio zauważam tendencję do spożywania surowego mięcha. A ja
tego nie lubię. Tych krwistych pieczeni. Według mnie nie na tym polegać
powinna soczystość mięsa.
> Być może kiedyś w miejscu kilogramów były tam
> funty. Ale kiedyś ludzie mieli więcej czasu. Ja w każdym razie gęś
> piekę raczej dłużej niż krócej. Piekę z kasztanami.
A ja zamierzam upiec tak jak w linku, z jabłkami i śliwkami suszonymi.
Kupiłam nawet szare renety. Zobaczymy.
Ewa
|