Data: 2017-11-10 16:37:45
Temat: Re: Gęsie cycki
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Tym razem gęsie i ze skórą. Jak długo trzeba piec, żeby były miękkie?
>>> Czy to możliwe, że wystarczy im (po wstępnym wysmażeniu tłuszczu) 15
>>> minut, jak tym przepisie?
>>>
>>> http://www.ofeminin.pl/przepisy/piersi-z-gesi-s16354
60.html
>> Jedna z ogólnobabciowych reguł mówi, by gęś piec tyle godzin, ile
>> kilogramów ona waży.
>
> Ta ogólnobabcina reguła dotyczy chyba pieczenia wszelkiego mięsa, bo
> spotykam ją często w przepisach. Słusznie mi się chyba wydawało, że te
> 15 minut to będzie za krótko.
Spotkałem się właśnie w odniesieniu do gęsi. Czy reguła ma dotyczyć również
słonia pieczonego w całości, tego nie wiem.
> Jakoś ostatnio zauważam tendencję do spożywania surowego mięcha. A ja
> tego nie lubię. Tych krwistych pieczeni. Według mnie nie na tym polegać
> powinna soczystość mięsa.
Wołowina z lekka tylko obsmażona jest dobra. Niektóra. Lubię. Ale gęś
należy do tych, co to im dłużej, tym lepiej. Koło mnie w sklepie mają
gęś w puszce. Francuska bodajże. Jakoś tak osobliwie długo warzoną.
>> Być może kiedyś w miejscu kilogramów były tam
>> funty. Ale kiedyś ludzie mieli więcej czasu. Ja w każdym razie gęś
>> piekę raczej dłużej niż krócej. Piekę z kasztanami.
>
> A ja zamierzam upiec tak jak w linku, z jabłkami i śliwkami suszonymi.
> Kupiłam nawet szare renety. Zobaczymy.
Też dobra. Również próbowałem czegoś podobnego. Chyba też dzisiaj kupię
taki gęsi biust w biedronce, na jutro będzie jak znalazł.
--
Jarek
|