Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gęsie pipki Re: Gęsie pipki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gęsie pipki



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gęsie pipki
Date: Thu, 16 Nov 2017 14:24:41 +0100
Organization: private
Lines: 75
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-66-55.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1510838684 7653 87.105.66.55 (16 Nov 2017 13:24:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 Nov 2017 13:24:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379545
Ukryj nagłówki

W dniu .11.2017 o 12:52 XL <i...@g...pl> pisze:

> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Cześć!
>>
>> Oczywiście potrawa "kosher":
>>
>> https://smaker.pl/przepis-gesie-zoladki-gesie-pipki,
28607,jacula1.html
>>
>> Kiedyś wykonałem w wersji z programu Makłowicza (bardzo podobna fo
>> podlinkowanej).
>> Dość smaczne
>
> Zrób to - poznasz prawdziwe walory kulinarne gęsich żołądków (i nie
> tylko):
> https://www.salon24.pl/u/tanie-gotowanie/520891,konf
itowane-zoladki-gesie
>
> Robiłam już wiele razy. Także spore partie wekuję. Mąż zabiera na ryby
> albo
> ofiarowuję bliskim w prezencie. Już obrosły legendą :-))
> M A S E Ł K O.
> P O E Z J A.
> D E L I C J E.
>
>
> PS. Podpowiedź: świeże żołądki gęsie, połówki, idealnie oczyszczone i
> równiutko ułożone na tackach po 6 lub 8 sztuk (jakiś czas temu kupowałam,
> to liczby nie pomnę) oraz gęsi tłuszcz mrożony w porcjach a'1kg
> znajdziesz
> w Makro.
> Tłuszcz rozmrażasz, rozluźniasz kawałki, opcjonalnie dodatkowo je
> niedbale
> rozdrabniasz - i podgrzewasz na małym ogniu, bez smażenia. Po kilkunastu
> minutach wyjmujesz ,,skwarki" i możesz zaczynać konfitowanie.

Podrzuciłem te pipki ze względu na wątek o cyckach gęsich :)

Konfitowanie jest rewelacyjnym sposobem obróbki, produkty wychodzą
rewelacyjne. Oczywiście, jeśli się do tego nadają.
Istotne, że coraz rzadziej się u nas konfituje, choć to tradycyjny i
częsty w staropolskiej kuchni proceder.
Ponieważ przez te pipki nie zostałem powalony na kolana, przepis z twojego
linku prawie na pewno będzie lepszy.

A kto próbował frytek wstępnie "konfitowanych" przed zrumienieniem, ten
docenia różnicę :)

--
Trefniś

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.11 XL
16.11 Trefniś
16.11 XL
16.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 Trefniś
17.11 Qrczak
17.11 Trefniś
18.11 XL
18.11 XL
18.11 Trefniś
To.
Gruszkami zasypanam!
Arszenik w ryzu
jabłka
Moje kuchenne ,,teorie" ?
co z tą jarzębiną
Buraczki do słoika
Gruziński sos tkemali!
Cytrynowe przetwarzanie.
Urodzaj ?
Mięso ze sklepu...
Precz z aluminiowymi formami!
Prosecco
Reklama pomidorów z Lidl
Ciasto
Pis to stan umysłu
Imigranci
Jak kościół ukrywa zboków... w Polsce
Pis wprowadza bat na kościół
Hybryda
A jednak karzą za zabójstwo prenatalne
A jednak karzą za zabójstwo prenatalne
TVP1HD - piękny koncert.
Popływamy?
A propos Miedzymorza
Żurawie odleciały?
także dziewczyny rzucają kamieniami
Jak działa rosyjski troll
Klimat sie (nie) zmienia
Demonstrowali


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X