Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gęsie pipki Re: Gęsie pipki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gęsie pipki



« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gęsie pipki
Date: Thu, 16 Nov 2017 14:24:41 +0100
Organization: private
Lines: 75
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<5a0d7c1a$0$649$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-87-105-66-55.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1510838684 7653 87.105.66.55 (16 Nov 2017 13:24:44
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 16 Nov 2017 13:24:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379545
Ukryj nagłówki

W dniu .11.2017 o 12:52 XL <i...@g...pl> pisze:

> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Cześć!
>>
>> Oczywiście potrawa "kosher":
>>
>> https://smaker.pl/przepis-gesie-zoladki-gesie-pipki,
28607,jacula1.html
>>
>> Kiedyś wykonałem w wersji z programu Makłowicza (bardzo podobna fo
>> podlinkowanej).
>> Dość smaczne
>
> Zrób to - poznasz prawdziwe walory kulinarne gęsich żołądków (i nie
> tylko):
> https://www.salon24.pl/u/tanie-gotowanie/520891,konf
itowane-zoladki-gesie
>
> Robiłam już wiele razy. Także spore partie wekuję. Mąż zabiera na ryby
> albo
> ofiarowuję bliskim w prezencie. Już obrosły legendą :-))
> M A S E Ł K O.
> P O E Z J A.
> D E L I C J E.
>
>
> PS. Podpowiedź: świeże żołądki gęsie, połówki, idealnie oczyszczone i
> równiutko ułożone na tackach po 6 lub 8 sztuk (jakiś czas temu kupowałam,
> to liczby nie pomnę) oraz gęsi tłuszcz mrożony w porcjach a'1kg
> znajdziesz
> w Makro.
> Tłuszcz rozmrażasz, rozluźniasz kawałki, opcjonalnie dodatkowo je
> niedbale
> rozdrabniasz - i podgrzewasz na małym ogniu, bez smażenia. Po kilkunastu
> minutach wyjmujesz ,,skwarki" i możesz zaczynać konfitowanie.

Podrzuciłem te pipki ze względu na wątek o cyckach gęsich :)

Konfitowanie jest rewelacyjnym sposobem obróbki, produkty wychodzą
rewelacyjne. Oczywiście, jeśli się do tego nadają.
Istotne, że coraz rzadziej się u nas konfituje, choć to tradycyjny i
częsty w staropolskiej kuchni proceder.
Ponieważ przez te pipki nie zostałem powalony na kolana, przepis z twojego
linku prawie na pewno będzie lepszy.

A kto próbował frytek wstępnie "konfitowanych" przed zrumienieniem, ten
docenia różnicę :)

--
Trefniś

 
Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
16.11 XL
16.11 Trefniś
16.11 XL
16.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 XL
17.11 Qrczak
17.11 Trefniś
17.11 Qrczak
17.11 Trefniś
18.11 XL
18.11 XL
18.11 Trefniś
szynka
Dynia ostatnia zużyta.
Pszemysł smogowy
Może by tak zmienić termin świąt?
Sposób na bakalie non stop :-)
Spokojnego!!!
Meni świąteczne czy adwentowe?
Cichym bohaterkom :)
Hiszpańska nóżka ;)
Bułka cesarska zwana kajzerką :-)
Keczup Heinz smaczny i zdrowy?
slow cooker
Gęsie pipki
Żenująca tv-reklama Intermarche.
---- ADULT CELEBRITY VIDEO ---- click here
Przymus powtarzania patologii.
Dlaczego ludzie tworzą wirusy?
Idioci w Polsce
Pucz Dukaczewskiego?
poniesienie kołka o milimetry
wałki i pędzle po farbie olejnej
jaki wodomierz do ogrodka
Test obrazkowy, nie Rorschacha
Wywołać ducha - Philip Experiment
Dolores
Paranoja
Kilka uwag o reformie służby zdrowia
Re: Kilka uwag ... ad 5 pisemna zgoda na każde badanie
Re: Kilka uwag o reformie służby zdrowia
Re: Kilka uwag o ad 2 nagrywanie wizyty


  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X