Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer03.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:YLmIbY1lqzBX5NE1kaHYGh3mOx8=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5a2bae7f$0$5162$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Hiszpańska nóżka ;)
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5a29a7cd$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<5a29badc$0$15189$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 09 Dec 2017 09:35:59 GMT
Lines: 36
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.74.97
X-Trace: 1512812159 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 5162 37.47.74.97:14799
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2711
X-Received-Body-CRC: 2876483656
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379716
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> Dostałam w prezencie hiszpańską szynkę dojrzewającą, taką wielką nogę z
>> 50% iberyjskiej świnki. I teraz zastanawiam się, jak ją pokroić.
>> Oczywiście mnóstwo jest filmów instruktażowych dostępnych choćby na yt.
>> Większy problem ze znalezieniem odpowiedniego sprzętu, w dodatku żeby
>> nie powalał ceną. Znalazłam w sieci coś takiego:
>> http://hamloverspolska.com/product/pl/98/507/Stojak_
na_szynke
>> Trochę drogi, ale to i tak nic w porównaniu z innymi na tej stronie.
>> A na allegro mają też takie coś:
>> http://allegro.pl/stojak-krajalnica-reczna-na-szynke
-z-nozem-i7076638613.html
>>
>> Ma ktoś doświadczenie w krojeniu takiej szyny? Ja do tej pory miałam do
>> czynienia tylko z pokrojoną.
>
> Chodzi więc o sprzet, czy krojenie?
> https://youtu.be/Zt1VcESZIIw
> Sprzęt ,,na jeden raz" zrobiłabym sobie nawet sama, żadna trudność - trzy
> deski (w Castoramie przytną jakby co), czyli jedna pozioma jako podstawa
> plus dwie pionowe z wycięciami na szynkę. Plus parę wkrętów do drewna i dwa
> spore drewniane trójkąty z lewa i z prawa dla stabilizacji. Prasę do sera
> sobie zrobiłam, to ten ,,straszny sprzęt" do szynki to dla mnie pół godziny
> roboty.
>
> Problem widzę raczej z przechowaniem w warunkach domowych - chyba nie
> zamierzacie zjeść całej w kilka dni, a napoczęta jest jak ser dojrzewający
> - szybko wysycha, więc powinna dosyć szybko zostać skonsumowana.
>
>
Że dodam: ten ,,sprzęt" to zwykły gadżet. Duża deska, porządnie naostrzony
zwykły długi nóż, silna mężowska ręka dla przytrzymania - i voila.
Nie przesadzajmy. To TYLKO szynka.
--
XL ,,Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub zakamuflowany
totalitaryzm". Jan Paweł II
|