Data: 2017-12-09 10:35:59
Temat: Re: Hiszpańska nóżka ;)
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> Dostałam w prezencie hiszpańską szynkę dojrzewającą, taką wielką nogę z
>> 50% iberyjskiej świnki. I teraz zastanawiam się, jak ją pokroić.
>> Oczywiście mnóstwo jest filmów instruktażowych dostępnych choćby na yt.
>> Większy problem ze znalezieniem odpowiedniego sprzętu, w dodatku żeby
>> nie powalał ceną. Znalazłam w sieci coś takiego:
>> http://hamloverspolska.com/product/pl/98/507/Stojak_
na_szynke
>> Trochę drogi, ale to i tak nic w porównaniu z innymi na tej stronie.
>> A na allegro mają też takie coś:
>> http://allegro.pl/stojak-krajalnica-reczna-na-szynke
-z-nozem-i7076638613.html
>>
>> Ma ktoś doświadczenie w krojeniu takiej szyny? Ja do tej pory miałam do
>> czynienia tylko z pokrojoną.
>
> Chodzi więc o sprzet, czy krojenie?
> https://youtu.be/Zt1VcESZIIw
> Sprzęt ,,na jeden raz" zrobiłabym sobie nawet sama, żadna trudność - trzy
> deski (w Castoramie przytną jakby co), czyli jedna pozioma jako podstawa
> plus dwie pionowe z wycięciami na szynkę. Plus parę wkrętów do drewna i dwa
> spore drewniane trójkąty z lewa i z prawa dla stabilizacji. Prasę do sera
> sobie zrobiłam, to ten ,,straszny sprzęt" do szynki to dla mnie pół godziny
> roboty.
>
> Problem widzę raczej z przechowaniem w warunkach domowych - chyba nie
> zamierzacie zjeść całej w kilka dni, a napoczęta jest jak ser dojrzewający
> - szybko wysycha, więc powinna dosyć szybko zostać skonsumowana.
>
>
Że dodam: ten ,,sprzęt" to zwykły gadżet. Duża deska, porządnie naostrzony
zwykły długi nóż, silna mężowska ręka dla przytrzymania - i voila.
Nie przesadzajmy. To TYLKO szynka.
--
XL ,,Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub zakamuflowany
totalitaryzm". Jan Paweł II
|