Data: 2017-12-07 23:04:12
Temat: Re: Hiszpańska nóżka ;)
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> Dostałam w prezencie hiszpańską szynkę dojrzewającą, taką wielką nogę z
> 50% iberyjskiej świnki. I teraz zastanawiam się, jak ją pokroić.
> Oczywiście mnóstwo jest filmów instruktażowych dostępnych choćby na yt.
> Większy problem ze znalezieniem odpowiedniego sprzętu, w dodatku żeby
> nie powalał ceną. Znalazłam w sieci coś takiego:
> http://hamloverspolska.com/product/pl/98/507/Stojak_
na_szynke
> Trochę drogi, ale to i tak nic w porównaniu z innymi na tej stronie.
> A na allegro mają też takie coś:
> http://allegro.pl/stojak-krajalnica-reczna-na-szynke
-z-nozem-i7076638613.html
>
> Ma ktoś doświadczenie w krojeniu takiej szyny? Ja do tej pory miałam do
> czynienia tylko z pokrojoną.
Chodzi więc o sprzet, czy krojenie?
https://youtu.be/Zt1VcESZIIw
Sprzęt ,,na jeden raz" zrobiłabym sobie nawet sama, żadna trudność - trzy
deski (w Castoramie przytną jakby co), czyli jedna pozioma jako podstawa
plus dwie pionowe z wycięciami na szynkę. Plus parę wkrętów do drewna i dwa
spore drewniane trójkąty z lewa i z prawa dla stabilizacji. Prasę do sera
sobie zrobiłam, to ten ,,straszny sprzęt" do szynki to dla mnie pół godziny
roboty.
Problem widzę raczej z przechowaniem w warunkach domowych - chyba nie
zamierzacie zjeść całej w kilka dni, a napoczęta jest jak ser dojrzewający
- szybko wysycha, więc powinna dosyć szybko zostać skonsumowana.
--
XL ,,Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub zakamuflowany
totalitaryzm". Jan Paweł II
|