Data: 2012-02-10 12:11:42
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-10 12:58, Bbjk pisze:
> W dniu 2012-02-10 12:31, medea pisze:
>
>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>
> Mniej, nie napiszę dokładnie ile %, bo zawsze robię na tzw. oko.
Dzięki, też dam na oko.
>
>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
>> sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>
> Kiszę zwykle na żurek i równocześnie na chleb, zapach powinien być
> miły, kwaskowaty, ale nie octowy.
Zakwas na żurek, który kiedyś robiłam, miał konsystencję bardziej
płynną. Ten mi wyszedł gęsty. No i do żurkowego dodaję przyprawy (np.
czosnek), może też dlatego pachniał ładniej.
Ewa
|