Data: 2012-02-10 13:27:55
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> W dniu 2012-02-10 12:58, Bbjk pisze:
>> W dniu 2012-02-10 12:31, medea pisze:
>>
>>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>>
>> Mniej, nie napiszę dokładnie ile %, bo zawsze robię na tzw. oko.
>
> Dzięki, też dam na oko.
Ja na prawie 3 kg maki daje 3/4 słoika 0.9l. Tzn. zależy, bo czasem to jest
nawet wiecej, niz słoik, jak zaczyn ucieknie;-)
>
>>
>>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
>>> sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>>
>> Kiszę zwykle na żurek i równocześnie na chleb, zapach powinien być
>> miły, kwaskowaty, ale nie octowy.
>
> Zakwas na żurek, który kiedyś robiłam, miał konsystencję bardziej
> płynną. Ten mi wyszedł gęsty.
To chyba zalezy od mąki. Na żytniej 2000 tez mam gesty, ale ten sam zaczyn,
rozmnozony pytlowa jest płynny. Chleb wyrasta na jednym, i na drugim, ale na
2000 lepiej.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|