Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "Qrczak" <q...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <jh2v6t$nks$2@news.icm.edu.pl> <jhqmau$nl4$1@inews.gazeta.pl>
<4f411e86$0$1258$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrapq$ssd$1@inews.gazeta.pl>
<4f413459$0$26707$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrdkk$8s1$1@inews.gazeta.pl>
<4f436969$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
<4f437f37$0$1276$65785112@news.neostrada.pl>
<4f43845e$0$1279$65785112@news.neostrada.pl>
<4f438c44$0$26696$65785112@news.neostrada.pl>
<4f4392a2$0$26710$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Ile zaczynu?
Date: Wed, 22 Feb 2012 11:14:59 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 41
Message-ID: <4f44bfe1$0$1271$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.187.185.114
X-Trace: 1329905634 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1271 79.187.185.114:4586
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342460
Ukryj nagłówki
Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Qrczak wrote:
>
>>> BTW - mojego chleba łyżką się wymieszać nie da, "tymi ręcami" trza się
>>> nawygniatać, jako i babcia wygniatali. I strukturę ma bardziej zwięzłą,
>>> niż ten z obrazków.
>>
>> Nie podejmuję się żytniego palcem ruszać. Raz mi się zachciało i miałam
>> potem łapy oblepione burą gliną... ble...
>
> Ojtam. No oblepione. Da się oskrobać. A jakby sie chciał wytrabiac
> solidnie, to pewnie samo by odeszło, jak drożdżowe. Ale żeby mój łyżką
> wyrobić, to chyba musiałabym ją do jakiejś turbiny przyczepić.
To jak dużą porcję mieszasz?
I co ile pieczesz chleb?
>> A ten z obrazków był pszenno-żytni z zaniedbania okołozakupowego. Raczej
>> mi się nie zdarza takowe.
>
> Ja mam tak daleko do mąki, że mi sie zdarzało:-) Ale mam teraz po
> woreczku 50kg;-). to mi tylko pełnoziarnistej brakło.
>
>> A gdzieś tam zostawiłam obrazki poprzedniego któregoś wypieku, gdzie
>> więcej było ptasiej karmy i tylko z żytniej mąki. A ostatnio głównie z
>> 720 piekę, bo mi się nie chce sobotnim bladym świtem na targ popylać.
>
> Widziałam, ładne były, z ptasią karmą. Ja mam obie (pszenną i żytnią) ok.
> 720 - 750. Żytnia mąka w mojej okolicy jest nie do kupienia w normalnym
> trybie, ale muszę sprawdzić czy TESCO ma w ofercie, bo wyrosło tylko 25
> km ode mnie.
Jak mię się chce dupę z domu w sobotę ruszyć, to kupuję od tak zwanego
chłopa. Na kilogramy i razówkę grubą i taką delikatniejszą żytnią. I pszenną
z farfoclami też ma zawsze. I nie kosztuje jak ta sklepowa pinć złotych za
kilo. 720 w Kauflandzie u mnie na wsi sprzedają z Gdańskich Młynów.
Qra
|