Data: 2014-01-11 19:04:37
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 11 Jan 2014 17:39:05 +0100, pwz napisał(a):
> No nie potrafię. Milion razy próbowałem i cały czas nie jestem
> zadowolony z efektu moich patelnianych zmagań. Chodzi o proste usmażenie
> steka. Wołowego. Zawsze jest, przynajmniej moim zdaniem, zbyt twardy.
> Wiem, że po pierwsze należy dobrać dobre mięso, a z takim jest u nas
> trudno (choćby ze względu na to, że nie ma odpowiedniego gatunku
> "amerykańskiej" czy południowoamerykańskiej wołowiny). Ale bez względu
> na to, czy jest to czysta polędwica, czy inny kawałek "stekowy",
Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
"tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
ze starszej sztuki.
Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|