Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak dobrze usmażyć steka? Re: Jak dobrze usmażyć steka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak dobrze usmażyć steka?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!usenet.blueworldhosting.com!feeder01.bluewo
rldhosting.com!peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.
highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostra
da.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrad
a.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl> <lasg0b$ho7$1@news.dialog.net.pl>
<52d1c6b9$0$2151$65785112@news.neostrada.pl>
<lashng$igh$1@news.dialog.net.pl>
<52d1cb4a$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
<lasifh$irj$1@news.dialog.net.pl>
<52d1d04b$0$2168$65785112@news.neostrada.pl>
<lauth4$iti$1@news.dialog.net.pl>
Date: Sun, 12 Jan 2014 22:09:18 +0100
Message-ID: <y2b5cjdeqqpq$.huxvp2drt3ei.dlg@40tude.net>
Lines: 34
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.42.184.20
X-Trace: 1389560955 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2160 178.42.184.20:4873
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3036
X-Received-Body-CRC: 4066735494
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354164
Ukryj nagłówki


> Poza tym mąka opisie Joasi nie służy cudownemu zmiękczaniu steków
> a ma jedynie zapobiec nadmiernemu pryskaniu tłuszczu przy smażeniu

No i własnie tutaj się zdziwiłam, bo pierwsze słyszę, żeby mąka tak
wpływała na tłuszcz. Według mnie jedynie jej działanie to jej
przyrumienienie na wierzchniej warstwie mięsa, ale to nie mięso się wtedy
rumieni, tylko mąka - czyli jest tu efekt wizualny rumienienia, tyle że to
rumiana cieniutka warstewka mąki na mięsie daje to złudzenie.

I kolejna rzecz - o co chodzi z mieszaniem masła i oleju w celu
zapobieżenia przypaleniu masła? Co rusz gdzieś się z taką praktyką spotykam
i za każdym razem się dziwię, skąd takie oczekiwanie wobec oleju.
Olej podczas smażenia osiąga temp. ok. 200-250 st C, a zwykłe masło ma
punkt dymienia już w 170 st. Gdybyś użyła masła klarowanego, to rozumiem,
ale olej wtedy nie byłby w niczym pomocny jeśli chodzi o zapobieganie
przypalaniu, bo ma ten sam punkt dymienia co masło klarowane, czyli 250 st.
Jeśli więc użyłaś zwykłego masła, to zanim olej się należycie rozgrzał,
masło się musiało przypalić, nie ma siły - przeciez mięso wrzuca się na
rozgrzany tłuszcz na granicy dymienia, żeby ściąć powierzchnię. Tak czy
inaczej oba tłuszcze muszą mieć na patelni jednakową temperaturę, olej
nijak nie wpłynie na utrzymanie niższej, lecz przeciwnie, sam się
rozgrzeje, a masło wraz z nim, tyle że ono już wtedy nadmiernie.
Jedyny sens tej mieszaniny tłuszczów jaki tu widzę to oszczędność -
zachowanie smakowego wpływu masła na mięso, przy zwiększeniu ilości
tłuszczu za pomocą dodatku oleju. No ale tak czy inaczej coś za coś, masło
się niekorzystnie przegrzeje, nawet jeśli nie zdąży się na tyle wyraźnie
przypalić, aby to było wyczuwalne smakiem i/lub węchem...



--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.01 Anai
13.01 Sunnynet
13.01 Marsjasz
13.01 Stokrotka
13.01 Stokrotka
13.01 Grzegorz Prędki
13.01 Ikselka
13.01 Marsjasz
13.01 Stokrotka
13.01 Stokrotka
13.01 ZZZ
13.01 Ikselka
14.01 Maciej Jastrzębski
14.01 Ikselka
14.01 Maciej Jastrzębski
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem