Data: 2014-01-13 14:19:08
Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 13 Jan 2014 12:46:27 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):
> Mieszanka masla i oleju zaczyna dymic pozniej niz czyste maslo. Proste.
Masło zmieszane z olejem czy czymkolwiek innym pozostaje ciągle MASŁEM i
poza zmianą stanu skupienia inne właściwości fizyczne wciąż ma takie jak
miało, w tym punkt dymienia. I niezmiennie w temperaturze powyżej 170
stopni w tym oleju będzie się przypalało jak i bez niego, co będzie tylko
mniej WIDOCZNE - bo rozcieńczone olejem.
Jedyne logiczne wyjście żeby się nie przypalało to dać je na patelnię z
WODĄ, która na patelni nie ma szans osiągnąć temp. powyżej 100 stopni - no
ale wtedy już raczej nie ma mowy o smażeniu :-]
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|