Data: 2010-06-26 02:18:16
Temat: Re: Jak przechować agrest?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Panslavista napisał:
> To były konfitury - nie można gotować, tylko zalewać ciepłym gęstym
> syropem, na drugi dzień zlać syrop zagotować z dodatkiem cukru, ochłodzić i
> znowu zalać i tak kilka razy, az owoce przesycą się cukrem.
Zimne kandyzowanie? Ważne żeby nie poskąpić cukru, trzeba dojść do
kilograma cukru w litrze objętości żeby jaka - taką stabilność
mikrobiologiczną uzyskać. Nie od rzeczy byłoby do gotowanego syropu
wrzucić (i potem można wyjąć) niewielką garstkę borówek (borówka
brusznica - nie mylić z czarną jagodą która jest niebieska jak jest
czarna i czerwona jak jest całkiem zielona...). W zasadzie koncentrat
kwasu benzoesowego.
--
Darek
|