Data: 2005-03-06 18:56:52
Temat: Re: Jak się robi "frytki talarki" - takie które podają w restauracji ?
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Z opisu wydaje się, że są to "pommes soufflees". Jeżeli w jakiejś
> restauracji u nas potrafią to zrobić, to zasługuje ona na wymienienie z
> nazwy. ;-)
>
Władysławie, skoro znasz tę wspaniałą nazwę tego czegos to pewnie wiesz jak
zrobić. Mi się coś pałęta pod czaszką, że to się smaży jak frytki, ale
niedosmaża (tzn na blado sie smaży), wyciąga z tłuszczu (nie będę się
upierać na fryturę, ostatecznie może być i olej), odsącza, troszkę
przestudza i znowu smaży. Szukam i szukam książeczki Pomiana Pożerskiego, bo
tam to było opisane, ale wcięło.
Pozdrawiam - Agnieszka
|