Data: 2005-03-06 19:12:00
Temat: Re: Jak się robi "frytki talarki" - takie które podają w restauracji ?
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 6 Mar 2005 19:56:52 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d0fji6$8m3$1@atlantis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Władysławie, skoro znasz tę wspaniałą nazwę tego czegos to pewnie wiesz jak
> zrobić. Mi się coś pałęta pod czaszką, że to się smaży jak frytki, ale
> niedosmaża (tzn na blado sie smaży), wyciąga z tłuszczu (nie będę się
> upierać na fryturę, ostatecznie może być i olej), odsącza, troszkę
> przestudza i znowu smaży. Szukam i szukam książeczki Pomiana Pożerskiego, bo
> tam to było opisane, ale wcięło.
Tak się powinno robić frytki. Podsmażyć w niższej temperaturze, wyjąć,
odsączyć, tłuszcz rozgrzać bardziej i potem smazyć w wyższej temperaturze do
pożądenej rumianości. Ciekawi mnie, co jeszcze się tak robi...
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|