Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to niegdyś gotowano Re: Jak to niegdyś gotowano

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak to niegdyś gotowano

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <A...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to niegdyś gotowano
Date: Tue, 3 Aug 2004 15:21:25 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 21
Message-ID: <ceo3gh$9ek$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceni49$ktl$1@atlantis.news.tpi.pl> <ceo18n$t4o$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-214-250.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091539281 9684 81.190.214.250 (3 Aug 2004 13:21:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Aug 2004 13:21:21 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:209988
Ukryj nagłówki

Wladyslaw Los wrote:

> No nie, buliony to po prostu buliony, czyli esencjonalne wywary mięsne
> czy warzywne. A taki bulion, jaki się na zapas robiło kiedyś we
> dworach to insza inszość. Teraz robi się najwyżej w niedużych
> ilościach takie mocne galarety, które się potem rozprowadza wodą lub
> dodaje do zup i sosów.
===
Przepis, który mam (nie mam pojęcia skąd pochodzi) każe najpierw gotować
szpikowe kości przez trzy dni. Potem dorzuca się do tego mięso i znowu
gotuje przynajmniej 24 godziny.
Z przepisem takim spotkałem się również w opowieściach rodziców. Jak była
bieda to taki bulion robiło się nawet na samym szpiku i nie był wcale
gorszy.
Ja to robiłem dwa razy (z ciekawości) i bardzo sobie chwalę. Niestety,
współcześnie wadą jest duża czasochłonność i jednorazowy koszt. Nie ma sensu
przecież bawić się z dwoma czy trzema kilogramami przez kilka dni.

waldek
===

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
03.08 eM
03.08 eM eL
03.08 eM
03.08 Wladyslaw Los
03.08 Magdalena Bassett
03.08 eM
03.08 Wladyslaw Los
03.08 Ewa (siostra Ani) N.
03.08 Wladyslaw Los
03.08 t...@p...onet.pl
03.08 Wladyslaw Los
03.08 waldek
03.08 eM eL
03.08 Magdalena Bassett
03.08 Marcin E. Hamerla
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem