Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to niegdyś gotowano
Date: Wed, 4 Aug 2004 12:27:18 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <ceqdm9$m97$1@inews.gazeta.pl>
References: <ceni49$ktl$1@atlantis.news.tpi.pl> <cenvko$ko$1@news.onet.pl>
<w...@n...onet.pl>
<ceo6ia$4ts$1@news.onet.pl> <ceq8ng$2ii$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1091615241 22823 81.210.11.210 (4 Aug 2004 10:27:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Aug 2004 10:27:21 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:210085
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-B545C0.11493604082004@newsfeed.onet.pl..
.
> > A mięso... po prostu nie jadano go codziennie tak jak teraz - było
raczej
> > od święta. Na co dzień było mleko i jaja jak się akurat kury niosły. Tak
> > duże spożycie mięsa zaczęto kształtować sztucznie dopiero w okresie
> > powojennym - to jest olbrzymi , dochodowy biznes, a nie konieczność
> > przeżycia.
>
> Czy ja wiem? Np. w średniowieczu spożycie mięsa było bardzo duże. W
> ogóle, uwzględniając oczywiste różnice społeczne, regionale i sezonowe,
> myślę, że spożycie mięsa w Europie wyrównało się i raczej obniżyło.
Jakim cudem? Naprawdę sadzisz że jakakolwiek społeczność była by w stanie
upolować, lub wychodować takie ilości mięsa na głowę, jak teraz się
produkuje w wyniku hodowli masowej?
To jest fizycznie niemożliwe. Gdyby było mozliwe, nie było by dotowanej
hodowli masowej i zmodyfikowanych gemnetycznie tuczników i pasz dla nich.
Zapytaj rolnika ile u niego rośnie świniak, zanim się go zabije na mięso, a
potem znajdz sobie ile rośnie zwierzę tej samej wagi na fermie - porównaj
jakich przestrzni hodowlanych one potrzebują, jaki jest koszt i efektywnośc
paszy zuzywanych przez nie.
To jest mit, że kiedyś się jadło głównie mięso - mięso to był drogi luksus
dla najbogatszych, reszta jadała go sporadycznie - a że piśmiennictwo
obejmuje głównie ów margines społeczeństwa to nie dziwne - co tu opisywać u
biedniejszych - że jedli kaszę, cienkie zupki, grzyby, czasem rybę, mleko i
jaja jak byli na tyle bogaci, żeby wyzywić kury i krowy?
Sowa
|