Data: 2007-11-29 11:38:25
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fim39m$h9s$1@news.onet.pl...
> panta_rei wrote:
>> Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
>> konieczne ;)
>
> To chyba sprzeczne stwierdzenie, nie? "Wszystkie związki sodu szkodzą,
> dlatego unikam tych które nie są konieczne." Jezeli sa konieczne, to nie
> moga szkodzic.
>
> Bez soli (chlorek sodu, NaCl) czlowiek nie moze zyc. Nawet zwierzetom daje
> sie bryle soli do lizania. Chodzi tylko - jak zawsze - o umiar.
>
> Czy jest tu ktos gotow na maly eksperyment? Czy ktos potrafi powiedzmy
> przez tydzien normalnie zyc (jesc i gotowac) calkowicie bez soli?
Jak się założymy, to przegrasz. Ale tylko przez tydzień :)
Warto pamiętać, ze sól jest niezbędna do zycia. Ale tez sół zawarta jest w
potrawach, nie wszystko trzeba dosalać. Co nie zmienia faktu, ze wiele
rzeczy bez soli jest paskudna po prostu.
DJD
PS. A glutaminian sodu jest szkoldliwy nie jako związek sodu, tylko z tej
częsci glutaminianowej.
|