Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "lemonka" <...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ugotowac?
Date: Fri, 30 Nov 2007 14:14:19 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <fip2m9$klb$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <filpn7$933$1@nemesis.news.tpi.pl> <filr5j$qql$1@news.interia.pl>
<filtht$tfa$1@news.onet.pl> <filtqr$tsq$1@news.interia.pl>
<filv30$1t6$1@news.onet.pl> <finlmg$d14$1@nemesis.news.tpi.pl>
<474fcf6a$1@news.home.net.pl> <w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: avc71.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1196428810 21163 83.27.36.71 (30 Nov 2007 13:20:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Nov 2007 13:20:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:306695
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-E1D901.12262230112007@news.onet.pl...
> In article <474fcf6a$1@news.home.net.pl>,
> Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> wrote:
>
> > lemonka wrote:
> > (...)
> > > koncentrat pomidorowy dodawać do gara po
> > > zgaszeniu ognia pod kotłem (nie gotować).
> >
> > A ten koncetrat nie przeszedł już przy stawaniu się koncentratem
> > takiej obróbki, że żadne gotowanie już mu nie zaszkodzi?
>
> Jam ma zupełnie inną teoię i praktykę. Koncentrat przesmażam przed
> dodaniem.
>
Nie będę mnożyć postów, odpowiem na oba naraz.
Przemysłowy wyrób koncentratu polega na gotowaniu go w temperaturze 30
(trzydzieści) stopni pod obniżonym ciśnieniem atmosferycznym. Para
wodna jest "odsysana" w próżni, dlatego gotowanie właśnie szkodzi
koncentratow: "zabija" witaminy. Niektórzy (najczęściej szefowie
kuchni, głównie ci z górnej półki) przesmażają koncentrat przed
dodaniem go do dania. Przesmażony koncentrat nabiera innego smaku,
łatwiej łączy się z daniem, można go też na patelni przemieszać z mąką
w celu "zaklepania" (wtedy danie będzie zawierało mniej tłuszczu).
Jednak z punktu widzenia higienicznego jestem w stanie wyjaśnić to
tylko tym, że w dużycz kuchniach z uwagi na koszty nikt nie używa
maleńkich puszeczek koncentratu, tylko duże. Puszkę otwiera się i
trzyma w lodówce nawet kilka dni. Zatrucia koncentratem pomidorowym
zdarzają się rzadko ale należą do najgroźniejszych, stąd ewentualne
przesmażenie koncentratu przed dodaniem do potrawy może zabić żywe
formy bakterii zmniejszając ryzyko zakażenia.
|