Data: 2007-11-30 14:14:40
Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:fip2m9$klb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Nie będę mnożyć postów, odpowiem na oba naraz.
> Przemysłowy wyrób koncentratu polega na gotowaniu go w temperaturze 30
> (trzydzieści) stopni pod obniżonym ciśnieniem atmosferycznym. Para
> wodna jest "odsysana" w próżni, dlatego gotowanie właśnie szkodzi
> koncentratow: "zabija" witaminy.
Przemysł przemysłem, a kontrola PIHu wykazała kiedyś, ze wielu producentów
dodaje nielegalnie zagęszczacze...
>Niektórzy (najczęściej szefowie
> kuchni, głównie ci z górnej półki) przesmażają koncentrat przed
> dodaniem go do dania. Przesmażony koncentrat nabiera innego smaku,
> łatwiej łączy się z daniem, można go też na patelni przemieszać z mąką
> w celu "zaklepania" (wtedy danie będzie zawierało mniej tłuszczu).
> Jednak z punktu widzenia higienicznego jestem w stanie wyjaśnić to
> tylko tym,
Moze nie wszytsko trzeba wyjaśniać z punktu higienicznego? Dla wielu osób,
co może Cię zdziwi, smak ma znaczenie. I stąd przesmażą koncentrat, mimo
zniszczenia pewnej częsci wit. C.
DJD
|