Data: 2007-11-30 15:22:40
Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> napisał w wiadomości
news:475027d7@news.home.net.pl...
Dominik Jan Domin wrote:
> Nie jest sztuką rezygnowac ze wszystkiego, tylko rezygnować ztego, co ci
> szkodzi. Czy fakt, ze gluten jest dla pewnej częsci osób alergenem,
> oznacza, ze przestaniesz jeść chleb, mimo, ze Ci gluten nie szkodzi?
To, co napisałeś w jednym z poprzednich postów wyjaśniło sprawę.
Jeżeli glutaminian jest w zwykłym wywarze z mięsa, to nie
na niego jestem uczulona.
-------
Niekoniecznie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Syndrom_chi%C5%84skiej_
restauracji i dalej
sobie poszukasz w googlu.
-------
Natomiast od dawne wiem, że właśnie
pszenicy jeść nie powinnam, chleb jem bardzo rzadko i w minimalnych
ilościach. Tak samo produkty mleczne. Jeżeli to wszystko jest w owych
kostkach, to przestaję oczerniać glutaminian :) BTW, nie przyszło
mi do głowy, że do zupy dają zboże i mleko :O
-------
Gluten w kilku kostach u różnych producentów jest na pewno - niedawno
przegldałem półkę w hipermarkecie pod tym kątem.
A co w pszenicy? Bo jeśli gluten, to on występuje też w życie, jęczmieniu i
owsie. Odpada zatem piwo, wiele wędlin (kasza manna itp. w składzie),
podróbki zółtych serów, większosć konserw i gotowych dań, a nawet płatki
kukurydziane (bezsensu dodaje się do nich słód jęczmienny).
Proponuję zrobić badania w poradni alergologicznej na gluten, glutaminian,
kazeinę, laktozę, aby na początku choćby to było jasne.
DJD
|