Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak ugotować? Re: Jak ugotowac?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak ugotowac?

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-11-30 13:14:19
Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: "lemonka" <...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-E1D901.12262230112007@news.onet.pl...
> In article <474fcf6a$1@news.home.net.pl>,
> Krystyna Chiger <k...@h...people.pl> wrote:
>
> > lemonka wrote:
> > (...)
> > > koncentrat pomidorowy dodawać do gara po
> > > zgaszeniu ognia pod kotłem (nie gotować).
> >
> > A ten koncetrat nie przeszedł już przy stawaniu się koncentratem
> > takiej obróbki, że żadne gotowanie już mu nie zaszkodzi?
>
> Jam ma zupełnie inną teoię i praktykę. Koncentrat przesmażam przed
> dodaniem.
>

Nie będę mnożyć postów, odpowiem na oba naraz.
Przemysłowy wyrób koncentratu polega na gotowaniu go w temperaturze 30
(trzydzieści) stopni pod obniżonym ciśnieniem atmosferycznym. Para
wodna jest "odsysana" w próżni, dlatego gotowanie właśnie szkodzi
koncentratow: "zabija" witaminy. Niektórzy (najczęściej szefowie
kuchni, głównie ci z górnej półki) przesmażają koncentrat przed
dodaniem go do dania. Przesmażony koncentrat nabiera innego smaku,
łatwiej łączy się z daniem, można go też na patelni przemieszać z mąką
w celu "zaklepania" (wtedy danie będzie zawierało mniej tłuszczu).
Jednak z punktu widzenia higienicznego jestem w stanie wyjaśnić to
tylko tym, że w dużycz kuchniach z uwagi na koszty nikt nie używa
maleńkich puszeczek koncentratu, tylko duże. Puszkę otwiera się i
trzyma w lodówce nawet kilka dni. Zatrucia koncentratem pomidorowym
zdarzają się rzadko ale należą do najgroźniejszych, stąd ewentualne
przesmażenie koncentratu przed dodaniem do potrawy może zabić żywe
formy bakterii zmniejszając ryzyko zakażenia.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.11 wolim
30.11 Panslavista
30.11 Wladyslaw Los
30.11 Dominik Jan Domin
30.11 Dominik Jan Domin
30.11 Ludek Vasta
30.11 Krystyna Chiger
30.11 Panslavista
30.11 Wladyslaw Los
30.11 Dominik Jan Domin
30.11 panta_rei
30.11 Ikselka
30.11 Magdalena Bassett
30.11 Wladyslaw Los
30.11 Wladyslaw Los
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6