Data: 2016-03-07 00:12:23
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:56dc9272$0$649$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 06.03.2016 o 14:57, Pszemol pisze:
>> Potknąłem się w googlach przypadkiem o fajną witrynkę:
>> http://www.superexhausted.com/2013/08/how-to-cook-st
eak/
>> więc wyślę na naszą grupę, może się komuś przyda...
>
> Ja przepraszam, ale stek na tym zdjęciu wydaje mi się nieźle przypalony.
Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
na grilu, albo na gorącej patelni a potem wstawiony do
piekarnika aby "doszedł" w środku do optymalnej różowości.
Tak, Amerykanie lubią mięso z wierzchu przyhajczone w środku
lekko tylko upierczone, pół-surowe ale białko ścięte.
Też się nauczyłem tak jeść i w dobrej restauracji proszę "medium",
w gorszej, gdzie boję się pasożytów :-) proszę o "medium well":
http://www.individualrestaurants.com/wp-content/uplo
ads/2014/10/how-its-done.png
Spotkałem się z tezą, że stek wypieczony "well done" jest werbalnym
wyrażeniem braku zaufania do kucharza, takie faux-pas :-)
Coś jakby polać takiego steka sosem bbq... lub do pizzy dodać ketchupu ;-)
Tu jeszcze jeden przykład prawie kilowego steka dla 1 osoby :-)
http://www.individualrestaurants.com/wp-content/uplo
ads/2014/10/Tomahawk-800g-steak.jpg
Only in America :-)))) Jadłem takiego w Oakbrook, IL w restauracji Ditka.
|