Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jaką patelnię lupić? Re: Jaką patelnię lupić?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jaką patelnię lupić?

« poprzedni post następny post »
Data: 2015-02-20 11:05:28
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu .02.2015 o 00:16 XL <i...@g...pl> pisze:



(...)
> Dodam tylko, że laseczka jadu kiełbasianego wytwarza przetrwalniki, czyli
> formy szczególnie wytrzymałe na temperaturę i inne niekorzystne warunki.
> Przetrwalniki te są wszechobecne - sa w glebie, z gleby z wiatrem dostają
> się do powietrza (unioszą się z kurzem) i do wody. Dlatego nie ma przed
> nimi ucieczki w warunkach sklepowych/domowych.
> W mięsie zwierząt rzeźnych (wewnątrz mięśni) ich nie ma, bo mięso
> zdrowych
> zwierząt jest bakteriologicznie czyste - ale tylko dopóki mięsień nie
> zostanie naruszony (przez rozbiór tuszy, krojenie, mielenie) i nie ma
> przeproś, w momencie naruszenia męśnia one tam już się dostają i w temp.
> pokojowej zaczyna się lawinowe namnażanie form żywych. Dlatego tak ważne
> jest zachowanie łańcucha chłodniczego dla mięsa oraz szybka jego
> przeróbka
> po przerwaniu tegoż łańcucha.
>
> UWAGA:
> Ponowne zamrażanie jest _szczególnie_ groźne - komórki mięsa uszkodzone
> przez pierwsze mrożenie (zamarznięta woda zwiększa obj. i rozsadza je) po
> rozmrożeniu od razu są zainfekowane laseczkami jadu kiełbasianego, a po
> powtórnym mrożeniu/rozmrożeniu od razu są opanowywane przez namnożone
> bakterie dokładnie w całej swojej objętości, ponieważ są uszkodzone już
> przed infekcją. Infekcja ta z uwagi na silne uszkodzenie komórekn
> następuje
> wtedy szczególnie łatwo i szybko. Jesli do tego dołączyć nieprawidłowe
> przyrządzanie (a raczej tak będzie, bo zwykłe gotowanie nie zabija
> przetrwalników), a następnie nieprawidłowe przechowywanie/konserwacje, to
> mamy pewność katastrofy.

Dodam (powtórzę) tylko, że oprócz laseczek/przetrwalników, zarażony
produkt jest skażony toksynami jadu kiełbasianego. Żeby te toksyny
rozłożyć, konieczne byłoby podgrzanie potrawy do 1000 st. C (tysiąca!) w
czasie 20 minut.
Normalnie myślimy tak - "ugotuję/upiekę, to już bezpieczne, wszystkie
żyjątka wybiję".
A to jak widać, dla jadu kiełbasianego nieprawda!


>
>
> Z przerażeniem czytam, jak ludzie w internecie opisują swoje "konserwy"
> mięsne na wyjazdy - piszą tam nagminnie, że niepotrzebne jest 3-krotne
> sterylizowanie słoi, wystarczy raz lub dwa! Skóra cierpnie.
> Ja sama często robię konserwy mięsne, jednakże sterylizuję słoje 3 razy w
> odst. 24 h, a i to czynię dłużej, niż jest zalecane - nawet najmniejsze
> słoiki sterylizuję 3 razy po 1 godzinie.

Tzw. tyndalizacja:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tyndalizacja
Jeśli komuś źródło wydaje się zbyt banalne - niech sam sobie poszuka.

A te opowiastki o konserwach mięsnych DIY z jednokrotną sterylizacją, to
raczej takie bajanie.
Charakterystyczne dla traktujących kuchnię na zasadzie wiary: "wiem, ale
nie wierzę".
Zanim taki zdoła włożyć mięso do słoika - nabierze doświadczenia i zacznie
_wiedzieć_


--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
20.02 FEniks
20.02 Trefniś
20.02 krys
20.02 XL
20.02 Trefniś
20.02 FEniks
20.02 Stefan
20.02 Trefniś
20.02 Trefniś
20.02 FEniks
20.02 FEniks
20.02 XL
20.02 XL
20.02 XL
20.02 bbjk
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem