Data: 2014-11-07 22:03:25
Temat: Re: Karmel
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Dariusz K Ładziak napisał:
>> Jak cukier może się scukrzyć?! Karmelizacja, to odwodnienie cukru.
>> Więc co tam robi to ćwierć szklanki wody na początku?
>
> To samo co trochę wody na dnie garnka przy wytapianiu smalcu - ułatwia
> początkowy transport ciepła do czasu ujednolicenia masy. Bez tej wody
> zanim stopił byś cukier na wierzchu garnka to ten przy dnie byś zwęglił.
Byś... Bym... Jakie znowu "bym"?! Nie dodaję wody i nie zwęglam!
> W dalszym procesie woda ulega odparowaniu i cukier się karmelizuje
> - scukrzenie jest niewątpliwym objawem zbyt niskiej temperatury.
O co chodzi w tym "scukrzeniu cukru", to ja wciąż nie rozumiem.
Jarek
--
Marysia skrzywiła w ten sposób naukę polską. Ja pracuję nad doniosłym
wynalazkiem. Chodzi o potwierdzenie procentu cukru w cukrze w zależności
od podziemnego promieniowania na tym terenie.
|