Data: 2008-11-09 16:05:29
Temat: Re: Kluski śląskie-co robię źle
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> W końcu wyszły,nie dałem jajka,ziemniaki były gotowane w
> mundurkach,proporcje mąki ziemniaczanej takie same czyli 1/4.
> Nawet obyło się bez używania mąki do formowania kluseczek....
Trafiłeś na inne ziemniaki. Bardzo dużo zależy od rodzaju
ziemniaków. Czasem kleją się bardziej czasem mniej.
Jesteśmy potegą ziemniaczaną a tak naprawdę bardzo mało
wiemy o ich różnorodności gatunkowej i przydatności
do różnych potraw w zależności od gatunku i "młodości"/"starości".
Sam bym chętnie w tej dziedzinie swoje doświadczenia
uporządkował ale na targu najczęściej sprzedawcy mają ziemniaki
"żółte" albo "białe".
M
PS. I przemyśl jeszcze czy dałeś proporcje 1/4 czy 1 do 4
bo metodą opisaną z dzieleniem miski na 4 to otrzymałeś 1/5
czyli 20% mąki w cieście a dając 1/4 masz 25% niewielka
różnica ale różnica :)
|