Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem do tarty Re: Krem do tarty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Krem do tarty

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem do tarty
Date: Tue, 14 Jul 2015 10:14:33 +0200
Organization: private
Lines: 65
Message-ID: <o...@t...home>
References: <55a418d6$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<mo1v4u$4hk$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-62-87-129-176.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1436861679 17319 62.87.129.176 (14 Jul 2015 08:14:39
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Jul 2015 08:14:39 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364734
Ukryj nagłówki

W dniu .07.2015 o 05:19 bbjk <a...@b...cc> pisze:

> W dniu 2015-07-13 o 22:00, FEniks pisze:
>> Jaki robicie krem do tarty pod owoce?
>
> Znajomy doskonały kucharz robi klasycznie, czyli z kostki masła, 3
> żółtek i szklanki cukru-pudru. Ja nie lubię żadnych kremów, więc jeśli
> robię pod owoce, to dla gości i właśnie tak, dodatkowo z wkręceniem
> odrobiny rumu lub koniaku, dodaje smaku i finezji. Bez budyniów, serków
> i śmietan :)

Kiedy owoce świeże, wszelkie "kremy" to rzeczywiście lekki zgrzyt.

Postawiony "pod ścianą" stawiałbym jednak na sos z używanych owoców (czyli
bez "obcych" dodatków).
Niewielką ich ilość blendujemy i robimy z nich sos o konsystencji
beszamelu przy użyciu skrobi ziemniaczanej. Niewielką ilość, on ma ledwie
"zwilżać" resztę owoców, ale nie spływać!
Celowo używam określenia sos - to nie ma być budyń!
Podobny sos można wykonać z użyciem niewielkiej ilości żelatyny. Znów sos,
a nie galaretka!
O konsystencji, która uniemożliwia spłynięcie z owoców.
Do tego proponuję nie polewać owoców tymi sosami, a w osobnym naczyniu
wymieszać sos z owocami w całości (czy pociętymi na części, jak kto woli).

Podobnie można ze śmietany kremówki wykonać sos - ubijamy lekko do
konsystencji gęstej śmietany.
Można nawet bez cukru - to nie ma być bita śmietana!
I również owoców tą lekko ubitą śmietaną nie polewałbym, a wymieszał w
osobnym naczyniu. Tak, żeby pokryła owoce.
Do tego proponuję pokryć tą śmietaną tylko część owoców - niech część
będzie w stanie naturalnym, będzie ładniej wyglądało. Np. truskawki na
biało i czerwowno.

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.07 Trefniś
14.07 Trefniś
14.07 XL
14.07 bbjk
14.07 XL
14.07 Trefniś
14.07 XL
14.07 FEniks
14.07 FEniks
14.07 FEniks
14.07 bbjk
14.07 bbjk
14.07 FEniks
14.07 krys
14.07 bbjk
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?