Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.germany.com!newsfe
ed.utanet.at!newsfeed01.chello.at!newsfeed02.chello.at!news.chello.pl.POSTED!no
t-for-mail
Reply-To: "Agata Mryczko" <a...@w...pl>
From: "Agata Mryczko" <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <dfsdoc$rvq$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Kto zna włoski? - babeczki amoniaczkowe
Date: Fri, 9 Sep 2005 19:46:54 +0200
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Message-ID: <816fb$4321c96d$540ae472$14370@news.chello.pl>
X-Complaints-To: a...@c...pl
Organization: chello.pl
Lines: 41
NNTP-Posting-Host: 84.10.228.114 (84.10.228.114)
NNTP-Posting-Date: Fri, 09 Sep 2005 19:42:05 +0200
X-Trace: 816fb4321c96df1af41d714370
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:247741
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:dfsdoc$rvq$1@inews.gazeta.pl...
> Witam dostałam kiedyś takie opakowanie podwójne opakowanie amoniaku z
> przepisem, ale włoskiego nie kumam. Może ktoś pomoże??
>
> DOLCETTI TRADIZIONALI
>
> 1 kg farina (mąka?),
> 250 g di zucherro (cukru)
> 4 uova (jaja)
> 200 g di olio d'oliva (oleju z oliwek)
> 100 g di latte (mleka?)
> scorza di limmone grattugiato (starkowana skórka z cytryny?)
> 20 g di ammoniaca per dolci (amoniaku)
>
> No i schody:
> Stendete la farina a corona, aggiungete gli integrenti e l'ammoniaca
sciolta
> precedentemente nel latte intiepidito. Impastate.
> Se il composo risultasse troppo duro aggiungete ancora up po' di latte.
> Create dei biscotti nella forma desiderata alti circa 1/2 cm, spolverate
con
> zucchero e cuocete in forno a 180oC.
Wysypcie make dodajcie skladniki i proszek (sode)rozpuszczony w ostudzonym
mleku. Zagniesc.Jesli w rezultacie powstanie zbyt twarde ciasto dodac jeszce
troche mleka. Stworzcie ciasteczka (biszkopciki) w ksztalcie oczekiwanym,
wysokie na ok, 1/2cm, posypcie cukrem i zapieczcie w piakarniku w 180C.
to tak pi razy oko;)
--
pozdrawiam cieplutko
**agatka**
|