Data: 2007-12-02 14:34:41
Temat: Re: Kwaśne wino
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Andrzej S. pisze:
> Użytkownik wujot napisał:
>
>> Witam wszystkich.
>> Zrobiłem wino z winogron i okazało się po pierwszej dekantacji i
>> staniu przez kilka tygodni, że jest zbyt kwaśne. Proszę o poradę jak
>> zmniejszyć kwasowość
> Jesli to nie ocet, a kwas z owoców, spróbuj w małej ilości
> (sugerowałbym 5-litrowego PET-a po wodzie mineral.) lekko czymś
> dosłodzić - sokiem owocowym, cukrem, ... i niech postoi z miesiąc.
> Mało roboty, a może pomóc.
Jeśli wino jest młodziutkie tzn. dopiero co skończyło pierwszą
fermentację i niskiej mocy < 11* to lepiej jest zrobić jak mówisz, ale
dodatkowo nalezy zaszczepić szlachetnymi drożdżami i poddać ponownej
fermentacji.
> Raczej szkoda wysiłku - arcydzieła z tego nie bedzie.
> Ale, ale, ... W hipermarketach pojawiły sie interesujące maszynki
> do destylacji. Nie wolno, no ale jako ograniczony eksperyment naukowy?
A z czego wynika, że nie wolno?
Poprawili już ustawę? Czegoś nie wiem?
pozdr. Jerzy
|