Data: 2007-12-02 13:28:31
Temat: Re: Kwaśne wino
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"mirzan" <l...@o...pl> wrote in message
news:5977.000000fc.47529ae4@newsgate.onet.pl...
> Inne - dobre rozwiązanie,
> > jeżeli ilość nastawu nie przekracza 30 litrów podnieść ilość alkoholu
> > poprzez dodanie cukru
>
> W jaki sposób cukier ma podnieść zawartość alkoholu, po zakpończeniu
> fermentacji?Przez dosypanie cukru, podniesie się zawartość cukru.
> Powtórna fermenracja nie nastąpi z powodu zawartości alkoholu.Wyjdzie
> posłodzony kwas.Albo odkwaszenie, albo pozostawienie na kilka lat, aby
> nastąpił samoistny proces zamiany kwasów na związki aromatyczne.
Nikt nie pisał, ze fermentacja się skończyła bo wino osiągnęło 16%... :-)
Bo w takikm przypadku nie potrzeba dosładzać, a ocet i tak się zrobi...
|