Data: 2011-03-16 17:03:35
Temat: Re: Lazania
Od: Aha <t...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-03-16 17:44, medea pisze:
> W dniu 2011-03-16 14:50, Aicha pisze:
>> W dniu 2011-03-16 08:19, Misiek pisze:
>>
>>> Przymierzam sie do zrobienia lazanii z sosem Bolonese.
>>> Pytanie nastepujace - platy lazanii wczesniej obgotowywac? sparzac? czy
>>> ladowac "surowe" (zakladam ze ciasta na lazanie robic nie bede, a kupie
>>> np. Lubelli)
>>
>> Jako że doświadczenie z surowymi płatami wyszło mi średnio - być może
>> za mało sosu albo za krótko pieczone - tzn. trochę były twarde,
>> zrobiłam eksperyment z garnkiem do gotowania na parze. Kładłam po
>> jednym i zdejmowałam, kiedy robiły się szkliste. IMO prościej i
>> łatwiej niż z wrzątkiem - i poparzyć się nie można :) Do obracania i
>> zdejmowania użyłam szczypiec.
>>
>
> Ja nigdy nie obgotowuję i zawsze się udają. Jeśli się da prawdziwy
> beszamel i jeszcze sos pomidorowy do tego, to nie mogą wyjść suche.
> Trzeba je tylko dokładnie posmarować sosem, żeby nie zostawały puste
> miejsca.
>
> Ewa
Własnie !
|