Data: 2017-08-31 14:06:01
Temat: Re: Lody domowe
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .08.2017 o 11:05 bananowy.kołek <t...@g...com> pisze:
>> Ciekawostka - w latach dziewięćdziesiątych dotarłem do jakiejś
>> żydowskiej
>> książki kucharskiej sprzed II wojny światowej, gdzie lody były robione z
>> ubitych na pianę białek wymieszanych z musem owocowym (np. śliwkowym).
>
> Pamiętasz może tytuł tej książki ?
> Być może dotarłeś do innych przedwojennych książek kucharskich ?
> Tam są pewnie korzenie tego co mamy dzisiaj.
> pozdrawiam
To była prawdopodobnie "Polska kuchnia koszerna" Rebeki Wolff (raczej
wydanie późniejsze niż powszechnie dostępne z 1877 r).
https://dzismis.com/2015/07/14/gefilte-fish-czulent-
kugel-czyli-kuchnia-zydow-polskich/
Ciekawie wydany reprint dwujęzyczny (polski i niemiecki).
Doczytałem dokładniej R. Wolff, moje uwagi na temat użycia śmietanki w
kuchni żydowskiej są wprawdzie prawdziwe, ale nie dotyczą lodów - są tam
też przepisy na śmietanie i mleku z jajkami i owocami, czyli mogą
występować łącznie.
Mam słabość do starych książek kucharskich, mam tego parę gigabajtów
(oprócz tych na półce), od "Compendium ferculorum" aż po wydania sprzed II
wojny. Lektura bardzo pouczająca.
Gdyby ktoś miał jakieś pytania, chętnie służę pomocą.
Ale w kuchni często pokutują współczesne mity, jak to widziałem w dyskusji
o piernikach.
--
Trefniś
|