Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: jadrys <C...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: MAKARON (Z)RECZNIE
Date: Mon, 20 Jul 2009 12:43:06 +0200
Organization: http://onet.pl
Lines: 45
Message-ID: <h41hnr$6p9$2@news.onet.pl>
References: <h3u7um$idu$1@nemesis.news.neostrada.pl> <h3viof$1r46$1@opal.icpnet.pl>
<h3vomr$ije$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<h40eqt$iji$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<hmmh60scqj9j.1pbnzwcvf0le0$.dlg@40tude.net>
<h40va5$54f$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.116.104.250
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1248086590 6953 217.116.104.250 (20 Jul 2009 10:43:10 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Jul 2009 10:43:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.22 (Windows/20090605)
In-Reply-To: <h40va5$54f$1@nemesis.news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323576
Ukryj nagłówki
Panslavista pisze:
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:hmmh60scqj9j.1pbnzwcvf0le0$.dlg@40tude.net...
>
>> Dnia Mon, 20 Jul 2009 02:37:23 +0200, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>
>>
>>> Nie załamuj mnie... Z _młodej_ wołowiny??? Rosół to się robi ze starej
>>> krowy - emerytki (ważne żeby nie z buhaja - emeryta), takiej że mięso
>>> rosołowe tylko na farsz do krokietów po zmieleniu się nadaje.
>>>
>> Tak było za socjalizmu, kiedy w sklepie "rzucano" ludziom starą, twardą
>>
> jak
>
>> podeszwa wołowinę ze wstrętnym, twardym, śmierdzącym i żółtym tłuszczem.
>> Jeśli lubisz rosół śmierdzący starym zwierzem, to Twoja sprawa...
>>
>>
>>> Młoda
>>> wołowina daje rosół za jasny i za cienki w smaku!
>>>
>> Mówisz o cielęcinie.
>> Młoda wołowina to nie cielęcina.
>> A kolor polskiego! rosołu pogłębia się przez dodanie (obowiązkowo)
>> przyprażonej na sucho połówki cebuli - nie tylko kolor, ale i smak i
>>
> aromat
>
>> cudowny nadaje ona rosołowi.
>>
>
> Dokładnie. Młoda wołowina ma biały tłuszcz, a nie żółty. Na odmianę kury i
> kaczki muszą miec żółty. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rosół ugotować z
> wołowiny i drobiu.
> Smaczny jest też rosół z gołębi.
>
>
>
I z "domowej" gęsi. Chyba najsmaczniejszy ze wszystkich (moim zdaniem).
--
Kapitalizm jest chorobą (zarazą) z którą należy walczyć..
Instalując Linuksa na swoim komputerze robisz pierwszy krok w tym kierunku..
|