Data: 2017-05-11 21:27:34
Temat: Re: Majonez
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Akarm <a...@w...pl> wrote:
> W dniu 2017-03-10 o 22:48, Akarm pisze:
>
>> Znów mi wyszedł rozbełtany olej z jajkiem. :(
> (...)
>> W tym momencie przypomniałem sobie o moim KitchenAid i postanowiłem
>> wykorzystać go po raz pierwszy do majonezu.
>
> Dzisiaj też mi się pokićkało. Robiłem w KitchenAid Artisan, tak jak to
> zwykle ostatnio robię. Czyli normalnie: rózga, roztarte żółtko z
> musztardą i powoli dolewałem oleju. I po ładnie utartej części (tak ok.
> pół litra oleju) nagle się wszystko porozdzielało, osobno olej i osobno
> drobinki majonezu. Dolałem wody, tylko troszeczkę, 20-50ml, pamiętając,
> że po dodaniu Ludwika przed wylaniem zwarzonego majonezu, w trakcie
> mieszania uzyskałem właściwą konsystencję.
> No i teraz po chwili też majonez zrobił się normalny. Muszę sprawdzić
> ten sposób jeszcze kiedyś, bo pewnie jeszcze nieraz mi się przytrafi
> zwarzony. A może odkrywam Amerykę, może to stary, znany patent?
>
Detergent do majonezu jako emulgator. LOL
Zastosuj jeszcze olej maszynowy zamiast roślinnego - najlepiej dobrze
przepracowany, bo lepiej się go emulguje detergentem.
Jaja mogą zostać.
Ale jaja!
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|