Data: 2017-05-11 14:48:28
Temat: Re: Majonez
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Akarm" <a...@w...pl> wrote in message
news:59145229$0$646$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2017-03-10 o 22:48, Akarm pisze:
>
>> Znów mi wyszedł rozbełtany olej z jajkiem. :(
> (...)
>> W tym momencie przypomniałem sobie o moim KitchenAid i postanowiłem
>> wykorzystać go po raz pierwszy do majonezu.
>
> Dzisiaj też mi się pokićkało. Robiłem w KitchenAid Artisan, tak jak to
> zwykle ostatnio robię. Czyli normalnie: rózga, roztarte żółtko z musztardą
> i powoli dolewałem oleju. I po ładnie utartej części (tak ok. pół litra
> oleju) nagle się wszystko porozdzielało, osobno olej i osobno drobinki
> majonezu.
Przekroczyłeś "pojemność" oleju w emulsji dodając ciut za dużo oleju?
> Dolałem wody, tylko troszeczkę, 20-50ml, pamiętając, że po dodaniu Ludwika
> przed wylaniem zwarzonego majonezu, w trakcie mieszania uzyskałem właściwą
> konsystencję.
> No i teraz po chwili też majonez zrobił się normalny. Muszę sprawdzić ten
> sposób jeszcze kiedyś, bo pewnie jeszcze nieraz mi się przytrafi zwarzony.
> A może odkrywam Amerykę, może to stary, znany patent?
Dodajesz Ludwika do majonezu? :-)
|