Data: 2014-12-23 21:48:50
Temat: Re: Majonez domowy z żółtkiem na twardo
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .12.2014 o 21:31 XL <i...@g...pl> pisze:
> Dnia Tue, 23 Dec 2014 21:20:04 +0100, Trefniś napisał(a):
(...)
> Owszem, to prawda, jest to już (niemal) sos tatarski - w konsystencji i
> smaku wg mnie lepszy od majonezu własnie dzięki dodatkom, które go od
> nowa
> tworzą. Sam majonez mnie zbytnio nie zachwyca, ot, wypełniacz
> (konsystencji
> i smaku) do sałatek i kanapek, nawet jeśli jest to mój hit życiowy i
> rodzinny - majonez Kielecki :-)
Ale najbardziej ortodoksyjna wersja sosu tatarskiego jest wykonywana na
bazie majonezu z surowych żółtek :)
Żółtka na twardo są kolejnym dodatkiem, a kiedy dodawane są kolejne
ingrediencje - to już jest bukiet smaków i tu takie żółtko może smakować
wyśmienicie.
Nawiasem - kielecki jest w Polsce wzorcem majonezu - a przynajmniej tak
twierdzi producent (i inni szukający czegoś smacznego "bo polskie").
Kiedyś rozmawialiśmy o indeksie glikemicznym. Majonez (wg doniesien tylko
ten domowy) ma bardzo niski IG, a to oznacza pozytywne działanie np. przy
diecie odchudzającej (dla niektórych to pewnie zaskakujące - prawie sam
tłuszcz, a wspomaga ochudzanie?).
(...)
>> Nawet jajecznicę robię półpłynną - ze względu na znacznie wyższe walory
>> smakowe półpłynnego żółtka.
>>
>
> Oczywiście! - w jajecznicy i jajkach na mi ekko jak najbardziej, ale już
> nie w jajku wielkanocnym :-PPP
Jajko wielkanocne jest _tylko_ tradycją, dla mnie smakowo zawsze niezbyt
pociągającą :)
(...)
>> Uważaj - nie wystarczy Twoje "każdy ma swój gust" - możesz być
>> zaatakowana
>> jak głupi Trefniś, choć twierdził to samo.
>> Który tylko na chwilę wychynął z getta XL-ki.
>
> Cóż, taki już NASZ los ;-)
Niniejszym oficjalnie przyjęłaś mnie do swojego getta, dzięki!
Tu przynajmniej nikt nikogo nie próbuje zakrzyczeć :)
--
Trefniś
|