Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Margaryny zakazane, ale nie w Polsce niestety.
Date: Sun, 18 Sep 2016 11:15:06 +0200
Organization: private
Lines: 78
Message-ID: <o...@t...home>
References: <57d9d9d6$0$640$65785112@news.neostrada.pl>
<57dc21b0$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57de3eda$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...home>
<57de5108$0$658$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 159-205-81-43.adsl.inetia.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1474190116 6625 159.205.81.43 (18 Sep 2016 09:15:16
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 18 Sep 2016 09:15:16 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:373475
Ukryj nagłówki
W dniu .09.2016 o 10:32 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
> Dnia 2016-09-18 10:09, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
>> W dniu .09.2016 o 09:14 Trybun <C...@j...ru> pisze:
>>
>>> 100 lat to chyba wystarczająco dużo czasu aby zweryfikować towar -
>>> trucizna czy nie.. A ataki na margarynę to praktycznie ostatnie lata,
>>> od kiedy USA na dużą skale zaangażowały się w alternatywne metody
>>> produkcji żywności.
>>
>> Nooo, ludzkość liczy sobie jednak ciut więcej niż 100 lat :)
>> Paradoks polega na tym, że cywilizacja częściej neguje swoje najnowsze
>> "wynalazki", niż doświadczenia setek pokoleń!
>>
>> Ale rozumiem akurat Twoje przekonanie do margaryny.
>> W ulubionym przez Ciebie okresie oswajano margarynę jako "masło
>> roślinne", panowała wręcz sterowana odgórnie moda na smarowanie
>> margaryną.
>> Do dzisiaj zaś niedobitki są wręcz pewne, że do wypieków wręcz konieczne
>> jest użycie margaryny Palma - inaczej wypiek się nie uda!
>
> Młodsi za to wierzą w Kasię.
>
>> Siła tego mitu jest tak wielka, że nawet odstraszająca (uwodorniony olej
>> palmowy!) nazwa nie jest zmieniana.
>>
>> Masło w PRL miało szczególnie złą opinię, bo przecież były chroniczne
>> niedobory i trzeba było racjonalizować społeczeństwu niedostatki
>> systemu.
>>
>> Pokomunistyczny mit margaryny jest do dziś tak silny, że część klientów
>> uparcie kupuje margarynę z dodatkiem masła w naiwnej wierze, że ma ona
>> zalety masła a jest od niego zdrowsza.
>
> Lepiej, oni wierzą nawet w dobroczynność margaryny o aromacie masła.
Hehe, superzdrowa margaryna Flora pro.activ o smaku masła:
https://ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/20
03120301844
poczytajcie skład - nie zabrakło oleju palmowego.
Ale ważniejsze to:
"Produkt nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią i dzieci
poniżej 5 r.ż. Produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą
kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Niewskazane jest
spożycie steroli roślinnych powyżej 3 g dziennie. Spożywanie Flory
pro.activ przez osoby zażywające leki obniżające cholesterol powinno być
skonsultowane z lekarzem.".
Strach to jeść...
--
Trefniś
|