Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Masa orzechowa Re: Masa orzechowa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Masa orzechowa

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wp.pl!not-for-mail
From: Maggie <m...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masa orzechowa
Date: Mon, 01 Jan 2007 17:38:41 +0100
Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Lines: 48
Sender: m...@8...160.121.2
Message-ID: <enbdei$qtr$1@news.wp.pl>
References: <en3igs$3at$1@news.onet.pl>
<1...@k...googlegroups.com>
<4...@w...pl> <en8qev$i2v$1@news.onet.pl>
<en9bdj$rag$1@news.wp.pl> <enavn4$ak8$1@news.onet.pl>
<1...@v...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 82.160.121.2
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.wp.pl 1167669523 27579 82.160.121.2 (1 Jan 2007 16:38:43 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 1 Jan 2007 16:38:43 +0000 (UTC)
X-Organization-Notice: Organization line has been filtered
In-Reply-To: <1...@v...googlegroups.com>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.9 (Windows/20061207)
X-Original-Organization: Wirtualna Polska S.A. http://www.wp.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287053
Ukryj nagłówki

ikselka napisał(a):
> Alek napisał(a):
>> Użytkownik "Maggie" <m...@w...pl> napisał
>>> Tą masę już zrobiłam, ale właśnie dodałam orzechów na oko i
>>> wyszło za rzadkie i musiałam dodatkowo zagęścić...
>>>
>>> Ale dzięki Tobie następnym razem nie będzie dodatkowych
>>> przygód :) Wielkie dzięki. Masę bardzo polecam...
>> A mi nie wyszła, mam teraz garnek pełen czegoś o konsysytencji
>> śmietany co wcale nie chce się ubijać i kompletnie nie nadaje się
>
> Dodaj baaaaaaaaaaaaaardzo miękkiego masła - jakieś 1/2 kostki. Tylko
> żeby to wszystko miało temp. pokojową! Też mi się tak zrobiło
> wczoraj, bo chyba budyń za mało gęsty (użyłam Winiary) i nie
> związał wilgoci, trzeba to zemulgować z większą ilością
> tłuszczu. I cukru dodaj. Ubijaj na najwyższych obrotach, aż zacznie
> bieleć i wtedy już O.K. - ubijaj dalej, az zwiększy objętośc i
> stanie się jasnym, puszystym kremem. Pojawią się dziwne stadia -
> kłaczki, bryłki, ale one w trakcie ubijania się rozkleją i
> powstanie to, o co chodzi.
> Uwaga: jeśli masa się zwarzy - wstawić naczynie do miski z ciepłą
> wodą i ubijać do połączenia się składników. Kiedy zauważysz,
> że już się zaczynają łączyć, wyjmij z ciepłej wody i dalej
> ubijaj. Murowany sposób.
> Na przyszłość: lepiej gotowac budyń z 1 i 1/2 op. na 1/2 l mleka.
> Wilgoć będzie związana w skrobi. A rzadkie i tak będzie - po
> dodaniu cukru i orzechów rzednie, ale potem po ostygnięciu pomimo
> rzadkiej konsystencji ładnie się ubija. Robiłam już coś z 12 razy.

Ja nie wiem dlaczego, ale mi to zupełnie inaczej wyszło...

Był sobie gorący gęsty budyń, wsypałam orzechy i cukier i
zrobiła się rzadka słodka breja, gotowałam zgodnie z Twoim
zaleceniem 1 minutę i dalej to samo. Tylko się cokolwiek
zaczynało przypalać, więc pomyślałam że to już. Ale na
wszelki wypadek masła nie wrzucałam (bo jedno miałam) za to
zlałam do miski myśląc, że się trochę zetnie jak przestygnie
i d... więc przelałam znów do garka i w kubku wymieszałam
trochę mąki pszennej i trochę ziemniaczanej z odrobiną
zimnej wody i wlałam do gotującej się masy, zagotowałam
mieszając jak budyń i dopiero wtedy zaczęło to mieć na
powrót budyniowatą konsystencję i wtedy dopiero dodałam
masło... Ale ubić to mi się to nie ubiło na jasną puszysta
masę, raczej taka budyniowa, jasno brązowa, niezbyt gęsta
wyszła, ale i tak pyszna... :)



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.01 Maggie
01.01 Alek
01.01 Alek
01.01 Panslavista
01.01 ikselka
01.01 Maggie
01.01 Maggie
01.01 Alek
01.01 Maggie
01.01 Panslavista
01.01 Panslavista
01.01 ikselka
01.01 czeremcha
01.01 Panslavista
01.01 czeremcha
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem