Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Tue, 17 Oct 2017 20:14:10 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 67
Message-ID: <os5ha7$qdb$1@news.icm.edu.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<os316t$6iv$1@news.icm.edu.pl>
<59e51630$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59e52510$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<59e52892$0$5146$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<os3e0r$gh1$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1508264071 27051 89.65.72.80 (17 Oct 2017 18:14:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Oct 2017 18:14:31 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.8.0
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379103
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-10-17 o 01:28, Trefniś pisze:
> W dniu .10.2017 o 01:05 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-10-17 o 00:22, Trefniś pisze:
>>> W dniu .10.2017 o 23:45 XL <i...@g...pl> pisze:
>>>
>>>> samya <s...@p...onet.pl> wrote:
>>>>> Trzeba tez zwrocic uwage jaki rodzaj tluszczu zawiera maslo,
>>>> Ha - tylko jeden raz kupiłam masło z wyszczególnieniem ,,83 % tłuszczu
>>>> MLECZNEGO" - i kurczę już nie mogę na nie trafić, nie pamiętam firmy,
>>>> bo
>>>> kupiłam w pośpiechu i potem mj ktoś w domu wyrzucił papierek do śmieci.
>>>> No
>>>> tragedia.
>>>>
>>>>> bo zdarzaja
>>>>> sie domieszki roslinnych (i nie mam tu na mysli tzw. "miksow", tylko
>>>>> maslo 82 lub 83%).
>>>> Piszą na opakowaniach np. ,,82 % tłuszczu". To ewidentna furtka do
>>>> fałszerstw. Należy się liczyć właśnie z zawartością tłuszczu
>>>> roślinnego,
>>>> a
>>>> kij wie, czy aby nie smalcu, utwardzonego tłuszczu kokosowego, wołowego
>>>> lub
>>>> oleju :-(
>>> W moich starych książkach kucharskich, którymi tu wszystkich uparcie
>>> epatuję, pisano już na początku ub. wieku o fałszowaniu masła łojem
>>> wołowym i innymi tłuszczami zwierzęcymi.
>>>
>>> Obecnie mówi się tylko o fałszowaniu masła tłuszczami roślinnymi, bo
>>> taką
>>> domieszkę najłatwiej zbadać. Wystarczy stwierdzić w maśle zawartość
>>> fitosteroli (niestety tylko w laboratorium).
>>>
>>> Na razie szukam informacji, czy w ogóle bada się w Polsce pod kątem
>>> zawartości tłuszczy innych niż mleczny, albo chociaż czy bada się
>>> procentową zaw. tłuszczu mlecznego w maśle.
>>>
>>>
>> Wiesz gdzie mógłbyś zapytać? U rzecznika konsumentów. Nawet mailowo czy
>> z ich strony, to mniej czasu Ci to zajmie
> Poniekąd mam już chyba cząstkową informację...
>
> Definicja: "Nazwa masło jest zastrzeżona dla produktów bez domieszek
> tłuszczów roślinnych o określonej zawartości tłuszczu mlecznego".
>
> Zatem prawdopodobnie badają masło wyłącznie pod kątem zaw. fitosteroli,
> tłuszcze zwierzęce ich nie interesują.
>
> Literatura (pdf) jako dowód:
> https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&sourc
e=web&cd=3&ved=0ahUKEwiv8czepPbWAhWC2RoKHUJECmAQFggz
MAI&url=http%3A%2F%2Fagro.icm.edu.pl%2Fagro%2Felemen
t%2Fbwmeta1.element.agro-article-139711b4-1d94-4531-
a930-ec5a3603a1a4%2Fc%2F04_Nogala.pdf&usg=AOvVaw0oS8
zYN_1LEa3JaAAZiSg9
>
> Skrót:
> goo.gl/PrgHed
>
> Teraz tylko sprawdzić, czy badają procentową zaw. tłuszczu mlecznego i czy
> da się go łatwo odróżnić od innych tłuszczy zwierzęcych.
>
Nie chce mi się przekopywać przez te wszystkie linki. pare firm
mleczarskich UOKiK ukarał, ale nie mam cierpliwości już szukać o maśle
Łaciatym.
https://www.google.pl/search?biw=960&bih=450&q=UOKiK
+Badanie+mas%C5%82a+na+zawarto%C5%9B%C4%87+t%C5%82us
zczu+2017+r.&oq=UOKiK+Badanie+mas%C5%82a+na+zawarto%
C5%9B%C4%87+t%C5%82uszczu+2017+r.&gs_l=psy-ab.12...3
39894.346744.0.349352.8.8.0.0.0.0.308.1408.0j7j0j1.8
.0....0...1.1.64.psy-ab..0.4.802...33i160k1.0.quN8Ly
MZLA4
--
animka
|