Data: 2010-10-06 12:28:00
Temat: Re: Menu swojskiej restauracji
Od: "Misiek" <p...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
news:i8g6vh$198$1@inews.gazeta.pl...
>W końcu udało mi się wcielić marzenie w życie i niedługo będę właścicielem
>niewielkiej restauracji w której zamierzam serwować głównie proste i
>wiejskie potrawy, w szczególności polskie. Taki slow-eco-food
>
> Większość składników pochodzić będzie z własnej hodowli i uprawy...
> Prawdopodobnie. Bardzo bym chciał aby wszystko było w pełni ekologiczne
>
> Menu chciałbym raczej uprościć, powinno być jednak na tyle zróżnicowane
> aby każdy znalazł coś dla siebie, jak na razie wygląda to tak:
>
> Pieczone ziemniaki z masłem i koperkiem:
> - Z kurczakiem w miodzie (kostki)
> - Z sałatką śledziową (śledź, śmietana, cebula, ogórek)
> - Z sosem czosnkowym
> - Z parmezanem
> - Z sałatką jarzynową
> - Z młodą kapustą
> - Z pastą z wędzonej makreli
> - Z pieczonym boczkiem
Z tego zostawil bym 1,3,4,ostatnie
> Oraz potrawy gdzie ziemniaki (pieczone w mundurkach lub bez, gotowane,
> puree) są dodatkiem:
> - Pieczony łosoś
> - Pieczone udka kurczaka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub
> musztardowej)
> - Golonka pieczona
> - Kotlety mielone
> - Devolay
> - Bitki wieprzowe w ciemnym sosie
> - Kotlet schabowy w panierce lub ciemnym sosie (bez panierki)
> - Pulpety w sosie (jasnym, ciemnym, myśliwskim, grzybowym) lub bez
> - Gołąbki tradycyjne
> - Wątróbka w cebuli i po węgiersku
> - Gulasz wołowy
> - Siekane mięso (wołowe, wieprzowe, drobione - coś al'a kebab)
> - Bigos
> - Karkówka (w pikantnej marynacie, słodkiej - miodowej, lub musztardowej)
> - Żeberka (j/w)
> - Leczo
> - Kiełbasa z grilla
> - Fasolka po bretońsku (Tu, jak i wszędzie indziej zamiast ziemniaków
> można wybrać chleb)
> - Flaczki pieczone
Z tego:
2,3,4,6,8,10,11,12,14,15,16,17,18
> Surówki i sałatki:
> - Surówka z kiszonej kapusty
> - Surówka ze świeżej kapusty (z marchewką, octem, oliwą, cukrem,
> czosnkiem, orzechami)
> - Zasmażana kapusta
> - Sałatka pekińska
> - Surówka z buraków
> - Zasmażana ćwikła
> - Sałatka z sałaty i sera feta lub lazura
> - Surówka z czerwonej kapusty
> - Surówka z pora i majonezu
> - Młoda kapusta
> - Mizeria (ogórki plasterki lub starkowane na dużych oczkach)
> - Sałatka ryżowa z kukurydzą (ryż, kukurydza, majonez, sól, pieprz)
> - Sałatka jarzynowa
> - Sałatka śledziowa
> - Sałatka selerowa
sdalatek ze 4... max 6:
1,3,4,5,10,12,13
> Zupy:
> - Rosół drobiowy lub wołowy
> - Żur
> - Barszcz biały
> - Barszcz czerwony
> - Zupa staropolska
> - Zupa ziemniaczana
> - Czernina
> - Kapuśniak
> - Grochówka
> - Pomidorowa
> - Grzybowa
> - Pieczarkowa
> - Ogórkowa
> - Krupnik
> - Pomidorowa
> - Cebulowa - Ucha
> - Ziemniaczana
> - Flaki w rosole
> - Flaki po rosyjsku
> - Flaki po piracku
> - Flaki po rzymsku z pomidorami
za duzo, zostaw pare
Rosół drobiowy lub wołowy
Żur lub Barszcz biały
Barszcz czerwony (do picia jako czysty, z jajkiem, z ziemniaczkami)
Zupa staropolska
Zupa ziemniaczana
Grochówka
Pomidorowa
Pomidorowa
Cebulowa (to jako zapiekana zupa z zoltym serem na wierchu i jakimis
grzankami)
Ziemniaczana
(jeden rodzaj, moga byc jakies "lepsiejsze"
> Dodatki:
> - Fasola szparagowa z zasmażką
> - Szparagi
> - Cukinia w panierce
> - Frytki (w tym talarki)
MOze zostac
> Pierogi, pyzy, kopytka, knedle, placki, naleśniki:
> - Pierogi ruskie
> - Pierogi z kapustą i grzybami
> - Pierogi z mięsem
> - Pierogi z dziczyzną
> - Pierogi z kaszanką
> - Pierogi ze szpinakiem
> - Pierogi z owocami
> - Pyzy z mięsem
> - Kopytka (także na słodko, ze śmietaną)
> - Knedle ze śliwkami
> - Placki z cukinii
> - Placki jabłkowe
> - Placki ziemniaczane
> - Placek po węgiersku
> - Naleśniki z mięsem i sosem (grzybowy, myśliwski, jasny, ciemny)
> - Naleśniki na słodko (z dżemem, konfiturą, powidłem, twarogiem, miodem)
Pierogi 1,2,3 i chyba wystarczy
> Dania makaronowe:
> - Makaron penne w sosie z sera camembert lub lazura
> - Spaghetti po bolońsku
> - Makaron z krewetkami i sosem śmietanowym
> - Makaron z sosem pomidorowym i parmezanem
> - Makaron z sosem serowym i kurczakiem
> - Makaron z sosem grzybowym i siekaną wołowiną
zrezygnowal bym wogole
> Dania z jaj i produktów mlecznych:
> - Tradycyjne jajka na twardo z majonezem lub bez
> - Jajka na twardo z sosem chrzanowym
> - Omlet z dodatkami (Z grzybami, dowolnymi warzywami, z dodatkiem mięsa,
> na słodko)
> - Jajecznica z dodatkami (j/w)
> - Oscypek z grilla
> - Smażone w głębokim tłuszczu kostki dowolnego sera w panierce
Oscypek, jakas jajecznica i koniec
> Zapiekanki:
> - Wiejska (Ziemniaki, kiełbasa, cebula, mozzarella, ser żółty)
> - Makaronowa (Makaron, przecier pomidorowy, cebula, kiełbasa, ser żółty,
> parmezan)
> - Kalafiorowa (To samo co wiejska ale zamiast ziemniaków kalafior)
> - Wiosenna (Papryka, ogórek, ziemniaki, pomidory, pierś z kurczaka, ser
> żółty, parmezan)
Zadko sprzedawane, mozna zrezygnowac
> Pizza:
> - Pizza wiejska (mozzarella, kiełbasa, cebula)
> - Cztery sery (ser żółty, mozzarella, lazur, parmezan)
> - Pepperoni (mozzarella, salami, papryka pepperoni, papryka słodka)
> - Margerita
> - Z kurczakiem (mozzarella, posiekany kurczak, cebula, papryka)
NIE!!!
> Sosy, dipy:
> - Sos czosnkowy
> - Sos śmietanowy
> - Sos pomidorowy (słodki, pikantny i cholernie ostry)
> - Oliwa chili
> - Sos BBQ
> - Sos chrzanowy
> - Sos musztardowy
Do czego te sosy_ Dal bym sobie spokoj
> Przystawki i zakąski:
> - Koreczki, dowolna konfiguracja (warzywa, mięso, wędliny, sery, jajka - w
> tym przepiórcze)
> - Mozzarella z pomidorami
> - Ogórki kiszone
> - Chleb ze smalcem (to i powyższe prawdopodobnie będzie na zasadzie
> ,,wolnego dostępu" dla klientów, tj. kto chce to sobie bierze, za darmo,
> taki swojski klimacik, chleb oczywiście wypiekany na miejscu)
> - Paszteciki
> - Paluszki z kurczaka w panierce (al'a nuggets)
> - Grzyby i papryka marynowana
> - Małe grillowane białe kiełbaski (wielkości baterii paluszka)
> - Krążki cebulowe w panierce
> - Pieczone pieczarki w panierce
POmysl fajny, ale czy pojda?
Do alkoholi raczej albo jaoo "poczekajki" przed podaniem wlasciwych dan...
> Napoje:
> - Sok z marchwi
> - Sok z pomidorów (zwykły lub ostry)
> - Sok z buraków
> - Lemoniada
> - Woda z cytryną i imbirem
> - Piwo, jasne, ciemne, niepasteryzowane - do wyboru
> - Kompot
> - Herbata
> - Kawa
> - Wino
> - Szampan
> - Woda gazowana/niegazowana
To ok
> Faktycznie wyszło znacznie więcej niż myślałem... Chciałbym wiedzieć czy
> jest to dobre menu, czy potrawy są zróżnicowane, czy nie jest ich za dużo...
> A może czegoś brakuje?
>
> Chciałbym aby menu było urozmaicone ale jednocześnie na tyle konkretne aby
> każdy od razu wiedział czego chce
>
> Jestem otwarty na wszelkie sugestie, a w zasadzie to proszę o pomoc,
> chętnie dorzucę do tego menu jeszcze kilka ciekawych potraw - byleby nie
> wymagały one odprawiania modłów nad kotłem przez kilka dni :-)
>
> Przyznam że na początku chciałem się ograniczyć tylko do pieczonych
> ziemniaków z dodatkami, 2-3 zapiekanek, paru zup, paru rodzajów pierogów,
> placków i naleśników, ale nie jestem pewien czy byłby to dobry pomysł,
> więc nieco to wszystko rozwinąłem
>
> Do rzeczy: Z czego zrezygnować, co dodać, co zmienić?
Poza tym ja bym jeszcze inaczej zrobil:
jako "glowne" pozycje po 3-4 z kazdego... I to masz "na juz"
2 karta (dla "koneserow" hehe) jako dania wylacznie NA ZAMOWIENIE (z czaserm
oczekiwania np. powyzej 30 czy 45 minut)
I tu mozesz wrzucic cos co niecodzienie bedzie robione i np. masz jednego
czlowieka ktory w ciagu 15 minut dostarczy ci na ta potrawe produkty.
Tez zawsze wydawalo mi sie ze im dluzsza karta dan tym lepiej, ale... nie
ogarniesz wszystkiego.
Zrewidowalem swoj poglad na rzecz:
1. dania miesne max po 2 (wolowina, wieprzowina, drob)
2. "ziemniaczane" (z wody, pieczone bez tluszczu, piurre, ewentualnie
frytki)
3. ryby (2 gora 3 rodzaje - raczej smazone, chociaz na zyczenie moga byc np.
gotowane na parze)
4. surowki (mozna poszalec nawet do 6 rodzajow np. surowka z kiszonej,
mizeria, pomidor, surowka z bialej. surowka z pora z kukurydza i majonezem,
surowka z marchewki z jablkiem)
5. "dodatki" - szpinak, zasmzana biala, zasmazane buraczki, kapusta z
grochem, kapusta z grzybami, marchewka z groszkiem, jarzyny gotowane na
parze
6. "inne" watrobka, leczo, bigos, pieczona biala, pieczona tradycyjna,
7. salatka jarzynowa, salatka sledziowa
8. sledz w smietanie, sledz w oleju, moze galaretka z drobiu i wolowa
9. cos z grilla (zeberka, kielbaski, karczek, boczek)
10 ze 3-4 zup
11. "inne" (napoje, dania sniadaniowe, kolacyjne, pare przekasek, moze
jakies nalesniki, tatar, tatar z lososia))
I to chyba wsio... Malo?
I do tego wlasnie pomysl z "daniami na specjalne zamowienie"... Tam mozesz
juz poszalec...
|