Data: 2005-02-11 13:57:23
Temat: Re: Mielone
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 11 Feb 2005 14:17:18 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Wladyslaw Los*, w
wiadomości news:<news:wlalos-E18656.14171811022005@newsfeed.one
t.pl> zawarł,
co następuje:
>> szkodzi pozywienie smazone - wlasnie ze wzgledu na zmienione przez
>> temperature wlasciwosci tluszczu
> A na czym to te zmiany polegają?
Moja wiedza dotyczy smażenia na olejach, w bardzo wysokich temperaturach.
Występuje wtedy tworzenie wolnych rodników, głownie z kwasów
wielonienasyconych, a z tego wynikają nam uszkodzenia DNA, ok. 100 schorzeń,
obniżenie płynności błon komórkowych etc.
Dlatego lepiej do tego używać smalcu. Który z kolei zawiera dużo kwasów
nasyconych, które są odpowiedzialne za miażdżycę. Więc może oliwa z oliwek?
Też ma kwasy wielonienasycone, a ponadto podgrzewana traci swoje zdolności
do obniżania poziomu cholesterolu.
Wniosek - wszystko może być niezdrowe, dlatego należy dbać o swoją dietę w
zależności od potrzeby, wieku, stanu zdrowia i wskazań lekarza, z niczym nie
przesadzać, a przede wszystkim nie głosić nieprzemyślanych opinii
dotyczących szkodliwości dla każdego.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
|