Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Naleśniki na świeżym powietrzu
Date: Tue, 24 May 2016 11:02:38 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 63
Message-ID: <ni15bg$23r$1@node2.news.atman.pl>
References: <nhuso6$7de$1@node1.news.atman.pl>
<zqqifk2nia2j.4ndwrfyore9w$.dlg@40tude.net>
<ni10dh$sfd$1@node2.news.atman.pl> <ni13pe$eaq$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs376721.centertel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1464080560 2171 37.47.102.210 (24 May 2016 09:02:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 May 2016 09:02:40 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.5.1
In-Reply-To: <ni13pe$eaq$1@node1.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371904
Ukryj nagłówki
W dniu 24.05.2016 o 10:35, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 24.05.2016 o 09:38, stefan pisze:
>> W dniu 2016-05-23 o 23:06, Ikselka pisze:
>>> Dnia Mon, 23 May 2016 14:23:26 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>>
>>>
>>>> P.S. Zamierzam też tą płytę przetestować z mięchem, np, befsztyk lub
>>>> karkówka, co Wy na to?
>>>
>>> Matkoboska, a czy Ty chociaż masz pewność, z jakiej toto stali jest
>>> zrobione? tzn czy się z niej coś nie wydziela podczas silnego
>>> ogrzewania,
>>> wnikając w jedzenie??? może to stal nasączona olejami mineralnymi czy
>>> czymś
>>> takim? - vide sitka do maszynki do mięsa, które kiedyś na noc
>>> położyłam dla
>>> wysuszenia na mocno gorącej blasze mojej kuchni i ku mojemu przerażeniu
>>> wydzielił się z nich tam jakiś tłusty smar czy olej, z którego widoczne
>>> plamy się zrobiły na suchej, porowatej blasze - i smrodek rozgzranego
>>> mineralnego oleju!
>>>
>> Hm, ja wiem żem dziwak okrutny i po umyciu nożyka i sitek smaruję je
>> kroplą oleju (zwykle używam takiego na O). Jak mawiał szeregowy Szwejk -
>> kto nie smaruje, tego gówno nie ma glancu,,, :))))
>> Ja się zastanawiam, jak on tę blachę podrzuca - przecież naleśniki muszą
>> być podrzucane, na blasze to mu wyjdą jakieś crepes (tapas też widziałem
>> podrzucane:)
>> pozdr
>> Stefan
>
> Crepes to właśnie naleśniki, tyle, że po francusku:)
>
> I nie ma potrzeby podrzucania, wystarczy przerzucić łopatką do
> naleśników (taką jakie kupiłem po 1 zł 60 gr).
> http://archiwum.allegro.pl/oferta/drewniana-lopatka-
do-nalesnikow-i3498394484.html
>
>
> Jak widać trochę przepłaciłem :)
>
> Swoją drogą, to też mogę się zdziwić, jakbyś taką łopatką przerzucał
> naleśniki na patelni? :)
>
> Tu widać taki patyczek do rozgarniania ciasta na płycie.
Sorry, zapomniałem wkleić linka:)
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=17&id4=7
&id5=4&pokaz=1
tu widać kompletny zestaw, choć patelnia jest nieco skromna.
Poniżej podaję linka, gdzie zastosowano płytę bardzo podobną do mojej
(no jak sklonowane!) no i podgrzewaną elektrycznie. za to cena nijak się
ma do mojej za 16 zł :)
http://allegro.pl/nalesnikarka-maszyna-do-nalesnikow
-elektryczna-i5813904382.html
Jak widać , nie tylko na lekkiej patelni można robić naleśniki :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|