Data: 2016-03-05 17:17:20
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: cef <c...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-03-05 o 16:55, Pszemol pisze:
>>> Które to wędliny mają tylko kilka procen mięsa?
>>> I czy napewno jednakowo rozumiemy termin mięso?
>>> Moze chodzi o salcesony?
>>> Tu nie byłbym zdziwiony gdyby było tylko kilka %.
>>
>> Nie nie chodzi o salcesony (na te też mnie ktoś kiedyś w dzieciństwie
>> próbował namówić -- bezskutecznie). MOM można rozumieć jakoi mięso,
>> bo przecież skrót wykłada się jako "mięso oddzielane mechanicznie".
>
> I tu się zgodzę w pełni - mięso oddzielane mechaniczne to mięso.
> Sposób oddzielania go od kości przecież nie przeszkadza w niczym :-)
Jeśli w jednym kilogramie wędliny jest dajmy na to 80% mięsa,
czyli 800g z czego mięsa w potocznym rozumieniu jest np 300g
a reszta to pomielone skóry, flaki, ścięgna, słonina czy podroby - to
przecież nie przeszkadza w niczym. A ile w tym smaku i
przecież ci, co zdjęli by skórę z pieczonego kurczaka mają
szansę ją zjeść niejako przy okazji :-)
Właśnie definicja mięsa jest kluczowa tutaj: podroby czy słonina też mięso,
ale pewnie byś wolał mieć wyszczególnione w tym spisie osobno.
|