Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.chmurka.net!.POSTED.89-64-47-112.d
ynamic.chello.pl!not-for-mail
From: Stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pączki
Date: Wed, 17 Feb 2021 10:29:11 +0100
Organization: news.chmurka.net
Message-ID: <s0inl8$2st$1$Stefan@news.chmurka.net>
References: <60269448$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<602aa33a$0$516$65785112@news.neostrada.pl>
<s0iill$v7s$1$Stefan@news.chmurka.net>
<602cd54f$0$544$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-64-47-112.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Wed, 17 Feb 2021 09:29:12 +0000 (UTC)
Injection-Info: news.chmurka.net; posting-account="Stefan";
posting-host="89-64-47-112.dynamic.chello.pl:89.64.47.112";
logging-data="2973"; mail-complaints-to="abuse-news.(at).chmurka.net"
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; Win64; x64; rv:78.0) Gecko/20100101
Thunderbird/78.7.1
X-Antivirus: Avast (VPS 210216-2, 2021-02-16), Outbound message
Content-Language: pl
In-Reply-To: <602cd54f$0$544$65785112@news.neostrada.pl>
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:382754
Ukryj nagłówki
W dniu 2021-02-17 o 09:35, FEniks pisze:
> W dniu 17.02.2021 o 09:04, Stefan pisze:
>> Jako XXdziesięcioletni konsument pączków a o nieco mniej producent
>> tychże pozwolę sobie na kilka uwag typu jak to babcia i mama smażyły a
>> ja przejąłem (po mnie córka).
>> Frytura - Dawniej Ceres lub Oma. W czasach kryzysu dobrej jakości
>> smalec (po roztopieniu bezwonny) Teraz
>> Róża - a to już była cała ceremonia - zbieranie płatków róży jadalnej
>> (to było kilka miejsc zmienianych), mozolne ucieranie z cukrem w małej
>> makutrze, efekt mały słoiczek 100 -150 gram
>> Mąka - trzymana na wierzchu ze dwa dni, trzykrotnie wietrzona :) trzy
>> razy przesiewana czy podrzucana przez sito
>> Jak słusznie kolega zauważył pączków sie nie przewracało patyczkiem -
>> one same robiły hop - jasna obrączka obowiązkowa!
>> Ziemniak - obowiązkowy - jak zaczął ciemnieć to trzeba wyjąć lekko
>> obniżyć temperaturę przez dodanie nowej porcji tłuszczu
>> Produkt finalny - leciutki, sprężysty, w środku żółciutki z
>> krwisto-fioletowym kleksem róży.
>> Ta tradycja, ech....
>
>
> A po tym wszystkim może z 10 minut jedzenia, eh...
>
>
we wtorek przed Środą Popielcowa bito i rozbierano świnię aby
szyneczka odpowiednio peklowana, wędzona i leżakowana była gotowa na
Niedzielę Wielkanocną. Tyle roboty, czasu na konsumpcję kilku płatów
różowiutkiej szyneczki, z tłuszczykiem jak należy...
Pamiętam, jak jeździłem autobusem MPK do Cholerzyna (wieś przed
Liszkami, onegdaj słynąca z wyrobów lepszych niż lisieckie, kiełbasa z
zielonym oczkiem to było to) aby pomagać w obróbce i przeróbce :)
pozdr
Stefan
--
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|