Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!news.glorb.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!f
eed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.
neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.n
eostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Parowar - refleksje.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <1ad9zjkqtz6ev$.1732ln81523xr.dlg@40tude.net>
<jjdaon$a1t$1@inews.gazeta.pl>
<1ko755wkqrkoc$.1am70vjww6qk9$.dlg@40tude.net>
<jjdtd9$4ij$1@inews.gazeta.pl>
Date: Fri, 9 Mar 2012 23:00:20 +0100
Message-ID: <vfvvu0vkjy60$.1aophe4rt7ryg.dlg@40tude.net>
Lines: 59
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.22.202
X-Trace: 1331330428 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1213 79.191.22.202:50331
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2727
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343460
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 9 Mar 2012 22:40:54 +0100, Szpilka napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ko755wkqrkoc$.1am70vjww6qk9$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 9 Mar 2012 17:22:43 +0100, Szpilka napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1ad9zjkqtz6ev$.1732ln81523xr.dlg@40tude.net...
>>>> Ziemniaki - absolutne nieporozumienie, szkliste, zupełny brak
>>>> puszystości,
>>>> przesiąknięte i ociekające wilgocią. Czyli - gotuję je nadal
>>>> tradycyjnie.
>>>
>>> A ja dopiero odkryłam niesamowity smak ziemniaka własnie z parowara.
>>> Jestem
>>> zachwycona. Gotowane z wody traca wszystko co w nich najlepsze.
>>>
>>
>> Moze i tak, ale konsystencja klucha mi w ziemniaku nie pasuje :-)
>
> U mnie nie mają konsystencji klucha.
> Może to zależy od rodzaju ziemniaka, a może od wielkości pokrojenia?
Hmmm, raczej nie - były w cząstkach, ale niektóe cząstki cienkie, więc
jakby plastry - i też mokre i szkliste, twardawe wewnątrz. A gotowane na
wzmożonej parze i nie pomogło.
>>
>>>> Ryba, klopsiki mięsne - rewelacja.
>>>> Brokuły, cukinia - rewelacja.
>>>
>>> Marchewka, seler, fasolka szparagowa, kalafior - poezja.
>>
>> Jeszcze nie robilam, pierwsze wrazenia dopiero, ale wiem z opinii w necie,
>> że tak. No i na te ziemniaki się napaliłam, naobiecywałam MŚK jakie pyszne
>> będą, a tu klapa.
>>
>>>
>>>
>>>> Parówki - mogą być.
>>>
>>> Nie robiłam.
>>>
>>> Często robię pierś z kurczaka obsypaną wcześniej różnymi ziołami.
>>>
>>
>> Dziś robiłam rybę, mintaja w przyprawach - bardzo dobry.
>
> Rybę akurat to robiłam sote. W ziołach muszę spróbować.
>
> Ale zawsze do obiadu z parowara robię sos jogurtowy, w różnych smakach
>
Serowy z czosnkiem byłby też dobry.
--
XL
|