Data: 2012-03-09 22:00:20
Temat: Re: Parowar - refleksje.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 9 Mar 2012 22:40:54 +0100, Szpilka napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1ko755wkqrkoc$.1am70vjww6qk9$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 9 Mar 2012 17:22:43 +0100, Szpilka napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:1ad9zjkqtz6ev$.1732ln81523xr.dlg@40tude.net...
>>>> Ziemniaki - absolutne nieporozumienie, szkliste, zupełny brak
>>>> puszystości,
>>>> przesiąknięte i ociekające wilgocią. Czyli - gotuję je nadal
>>>> tradycyjnie.
>>>
>>> A ja dopiero odkryłam niesamowity smak ziemniaka własnie z parowara.
>>> Jestem
>>> zachwycona. Gotowane z wody traca wszystko co w nich najlepsze.
>>>
>>
>> Moze i tak, ale konsystencja klucha mi w ziemniaku nie pasuje :-)
>
> U mnie nie mają konsystencji klucha.
> Może to zależy od rodzaju ziemniaka, a może od wielkości pokrojenia?
Hmmm, raczej nie - były w cząstkach, ale niektóe cząstki cienkie, więc
jakby plastry - i też mokre i szkliste, twardawe wewnątrz. A gotowane na
wzmożonej parze i nie pomogło.
>>
>>>> Ryba, klopsiki mięsne - rewelacja.
>>>> Brokuły, cukinia - rewelacja.
>>>
>>> Marchewka, seler, fasolka szparagowa, kalafior - poezja.
>>
>> Jeszcze nie robilam, pierwsze wrazenia dopiero, ale wiem z opinii w necie,
>> że tak. No i na te ziemniaki się napaliłam, naobiecywałam MŚK jakie pyszne
>> będą, a tu klapa.
>>
>>>
>>>
>>>> Parówki - mogą być.
>>>
>>> Nie robiłam.
>>>
>>> Często robię pierś z kurczaka obsypaną wcześniej różnymi ziołami.
>>>
>>
>> Dziś robiłam rybę, mintaja w przyprawach - bardzo dobry.
>
> Rybę akurat to robiłam sote. W ziołach muszę spróbować.
>
> Ale zawsze do obiadu z parowara robię sos jogurtowy, w różnych smakach
>
Serowy z czosnkiem byłby też dobry.
--
XL
|