Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.neostrada.pl!
atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Prawusek" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Date: Wed, 17 Sep 2008 23:18:22 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 35
Message-ID: <garslj$49s$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <o...@4...net>
<garr8u$1qq$2@nemesis.news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: abdn102.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1221686772 4412 83.6.255.102 (17 Sep 2008 21:26:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Sep 2008 21:26:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080916-0, 2008-09-16), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:315430
Ukryj nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:105bisaj2wraj.1fv2ksexkqarg.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 17 Sep 2008 22:54:38 +0200, medea napisał(a):
>
> > Ikselka pisze:
> >> Z takiej opieczonej, z oliwą, do chleba np. - robił ktoś? czosnek do
tego
> >> się daje? a papryczkę ostrą? i co jeszcze? - byle bez pomidorów, bo
chodzi
> >> mi o pastę paprykową stricte.
> >> Został mi wór papryki czerwonej, dojrzałej. Marynowanej mam już
mnóstwo.
> >> Trzebaby coś innego... Pomyślałam o paście, bo to i do chleba, i jako
dip
> >> (po rozrzedzeniu czymś), i jako przyprawa byłoby chyba dobre.
> >> Ktoś ma jakiś dobry przepis?
> >
> > Może tak jak do pesto dodać trochę parmezanu? Czosnek brzmi dobrze,
> > tylko nie wiem, czy jak dłużej postoi, to nie zgorzknieje.
>
> Myślałam o takiej paście w słoiczkach - na zimę... więc ten parmezan to
> chyba już przed samą konsumpcją, a czosnek - tak jakoś na gorąco razem z
tą
> papryką rozdusić, i z oliwą oczywiście, chyba się to nawet najpierw
> miksowało.
> Ktoś tu chyba o podobnej paście mówił... Najwyżej sama poeksperymentuję,
> udokumentuję i opowiem wrażenia później, jeśli dobre wyjdzie.
Czosnek rozetrzeć ze solą. Paprykę można upiec - masz w czym - obrać ze
skórki i wrzucić do robota, na końcu zmiksować (olej do miksera do tego
paprykę i czosnek, sól, pieprz do smaku).
Wyjdzie gładka pasta - tę w słoiki. Nie masz zamrażarki to zapasteryzować...
|